Naar de navigatie Naar de inhoud

Rechte tanden en scheve regels

Geplaatst op 23 december 2015 door - 8934 keer bekeken

Foto Rechte tanden en scheve regels

Het kostte een fortuin om mijn éénwortelige dubbele bovenvoortand, alsof ik een extra tand heb, in het gareel te krijgen. Zoveel voortanden passen niet in een mensenkaak en de tand zocht overdwars een plek. Mijn ouders reisden noodgedwongen stad en land met me af voor een oplossing. Onverantwoord veel nieuwsgierige blikken en röntgenfoto’s, een bataljon orthodontisten, een universitaire tandheelkundige kliniek en een broodnuchtere noordelijke orthodontist later werd een gezonde voortand getrokken. En werd de dwarse tand met een beugel recht in mijn kaak geschoven.

Voor mijn kinderen sloot ik tijdig de ruimste orthoverzekering af. Deze week las ik: ‘Callcenters van verzekeraars geven niet altijd juiste informatie over verzekeringen.’ Dat heb ik aan den lijve ondervonden.

Scheve regels

Mijn zoon is een voordelige uitzondering: zijn tanden staan vanzelf recht zoals het tegenwoordig in de westerse wereld hoort. En voor het einde van het jaar mag de beugel van mijn dochter eruit. Daar heb ik nog precies budget voor in mijn verzekering. Maar: de orthodontist verzekerde  me dat ze niet een beugelcontroleconsult én een beugelverwijdering in dezelfde maand kan declareren. ‘Dat zijn regels van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA).’ Natuurlijk klom ik in de telefoon. Als de beugel er in januari pas uitgaat alleen vanwege declaratieredenen betekent dat, dat ik voor heel 2016 nog twaalf maal €61,- de duurste verzekering moet betalen om beroep te doen op het laatste budget. Terwijl nadat de beugel eruit er geen declaratieruimte meer over is.  En als ik de verzekering per 1 januari opzeg, lijd ik ook verlies.

Tandenknarsen

Mijn kostbare rechtgezette tanden knarsen! Waarom heeft de NZA geen hardheidsclausule geregeld voor de gevallen dat  in december na consult wordt geconstateerd dat de beugel eruit mag? Het tijdstip heeft in dit geval een onredelijk kosteneffect. Van de orthodontist begreep ik dat dit niet de eerste keer is dat deze situatie zich voordoet.

Hoe kan het gebeuren dat twee belcentrummedewerkers van mijn verzekeraar in overtuiging vertellen dat het wél mogelijk is?  En dat het volgens een medewerker die via chat antwoord geeft het weer niet kan? Een vierde verzekeringsmedewerker – een leidinggevende - gaf het verlossende antwoord. Het is onmogelijk. De regels van de NZA kennen geen uitzondering en er is niets aan te doen.

Onbetaalbare overhead

Het verbaast me helemaal niet dat de kosten van de gezondheidszorg uit de hand lopen. Het is de overhead die onbetaalbaar is (en de mysterieus hoge kosten van farmaceuten, maar daarover een andere keer). De NZA zou nog eens naar de knellende regeltjes moeten kijken zodat hier flexibel voor verzekeraar, orthodontist én verzekerde mee kan worden omgegaan.

Positive parenting

Als moeder beloon ik goed gedrag. Het vanzelf rechte gebit van mijn zoon heeft ook geen gaatjes. Goed gepoetst!Een bonus is dubbel welverdiend. Met dit principe kunnen vast meer gezondheidszorgkosten worden beperkt!

Anja Prakken (@anjatralala)Er is 1 reactie geplaatst

Demi | 27 juni 2019

Ik moet een afspraak maken bij. Er zijn een paar tanden die scheef zitten. Die tanden beginnen mij wat pijn te geven. Weet je misschien wat kan doen om de pijn voorlopig te verminderen?


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.