Naar de navigatie Naar de inhoud

Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

Geplaatst op 6 maart 2019 door - 1770 keer bekeken

Foto Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

Rob Arens gebruikt vijf verschillende gezondheidsapps waarmee hij zijn bloeddruk in de gaten houdt, die hem herinneren wanneer hij welke medicijnen in moet nemen en hoeveel vitaminen en mineralen hij nog moet gebruiken. Waarom? “De apps geven inzicht in mijn gezondheid”, vertelt Rob.

Rob Arens is 59 jaar een woont vanaf zijn geboorte in Den Haag. Een aantal jaar geleden kreeg hij de diagnose ‘schildklierkanker’. Toen de schildklier en de kanker weg waren gehaald, werd er opnieuw kanker ontdekt. Dit keer in zijn nieren. Zijn rechternier is verwijderd en zijn linkernier werkt voor 6 procent. Drie keer in de week zit hij 4,5 uur in het ziekenhuis aan een dialyseapparaat. Dit apparaat neemt de nierfunctie over en filtert zijn bloed. Hoewel Rob is afgekeurd voor werk, is hij een actieve man. Hij zorgt voor zijn moeder en zwemt twee keer per week twee tot drie uur.

Patiëntenportaal, bloeddrukmeter en voedingsapp voor nierpatiënten

Over zijn gezondheid wil Rob alles weten en hij gebruikt daarvoor digitale zorg. “Ik gebruik de patiëntenportalen van mijn ziekenhuizen; een bloeddrukmeter gekoppeld aan de app Microlife; de MedApp met mijn medicatie-overzicht en bijsluiters; Isala Voeding om mijn voeding bij te houden en Bonstat als dagboek voor hoe ik mij voel”, vertelt Rob. “Die laatste twee apps zitten in de ontwikkelfase.”

“Vooral de bloeddrukapp Microlife helpt mij goed. Per dialyse controleer ik zo’n vijf of zes keer mijn bloeddruk. Dit is belangrijk, omdat je bloeddruk tijdens de dialyse lager kan worden. Ik wil niet flauwvallen. En als ik naar de huisarts moet, neem ik mijn telefoon met metingen mee. Zo weet ik wat mijn gemiddelde bloeddruk is en kan ik eerder afwijkingen zien.” Ook de MedApp maakt Rob’s leven gemakkelijker. In deze app staan al zijn medicijnen. “De dosering van mijn medicijnen wijzigt regelmatig. Het is daarom prettig om een elektronisch overzicht van mijn medicatie te hebben. In de app kan ik aangeven op welke dagen en tijden ik welke medicijnen moet innemen. Via mijn smartphone krijg ik dan een herinnering voor als ik een medicijn in moet nemen. Zo vergeet ik mijn medicijnen minder snel.”

Altijd een up-to-date medicatie-overzicht 

De apps maken het leven van Rob niet alleen makkelijker, ze geven hem ook inzicht in zijn gezondheid. “Voor iedere afspraak neem ik mijn medische dossier mee met onder meer mijn medicijnen”, vertelt Rob. Hij gaat namelijk naar drie verschillende ziekenhuizen, heeft verschillende behandelend artsen en slikt veel medicijnen. “Artsen kunnen mijn dossier bekijken, maar behandelen alleen hun eigen specialisme. Ik blijf toch de enige die het totaaloverzicht heeft van mijn eigen gezondheid.”

Liever een totaaloverzicht van zijn medische gegevens in één omgeving

“Het liefst zou ik alle gegevens in één app of digitale omgeving willen hebben, zodat ik én mijn behandelend artsen altijd op de hoogte zijn. Zodat ik altijd, waar en wanneer ik wil, mijn gezondheidsgegevens kan inzien. Kijk, ik probeer zoveel mogelijk over mijn gezondheid te weten. Het is mijn lichaam, het is mijn leven en ik wil daarover beslissen”, licht hij toe. “Gezondheidsinformatie helpt daarbij.”

Meer weten?

Wat zijn de voor- en nadelen van gezondheidsapps?

Jos: 'Inzicht in gezondheidstoestand werkt motiverend'

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.