Sint Jans Gasthuis Weert meest patiëntvriendelijke ziekenhuis

Geplaatst op 21 juni 2013 door - 2860 keer bekeken

Het Sint Jans Gasthuis in Weert is het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland. Dit blijkt op basis van de waarderingen op ZorgkaartNederland. Patiënten zijn vooral erg positief over de zorgvuldige behandeling en de goede ontvangst van de verpleging. De prijs werd overhandigd tijdens het DigitaleZorgEvent door Wilna Wind, algemeen directeur van patiëntenfederatie NPCF.Jury-oordeel
De jury oordeelde als volgt over het Sint Jans Gasthuis: "Artsen verstaan hun vak en ze doen het uiterste om de juiste oplossing te vinden. Daardoor hebben patiënten echt het idee dat ze in goede handen zijn. Het verplegend personeel stelt mensen op hun gemak en zorgt ervoor dat zij niet worden behandeld als nummer." Tweede werd het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal eindigde op de derde plek. Het is de tweede keer dat een dergelijke prijs in Nederland wordt uitgereikt. “Ook dit jaar was het weer een nek-aan-nek race,” zegt Wilna Wind. “Daarmee kunnen we alle ziekenhuizen complimenteren voor hun inzet om patiëntvriendelijk te zijn en daar zijn we heel tevreden mee.”

Openheid
De prijs is een belangrijke impuls voor ziekenhuizen om nog meer aandacht te schenken aan patiëntvriendelijkheid en meer ruimte geven voor het oordeel van patiënten. ”Mensen gaan op zoek naar informatie en er is grote behoefte aan openheid en duidelijke informatie in de zorg. Daar is nog steeds niet echt sprake van. Er is nog steeds geen kwaliteitsinformatie voor patiënten”, zegt Wind. “Dokters weten van elkaar precies door wie ze geholpen willen worden, maar patiënten hebben die informatie niet. Dat moet veranderen. Je moet als patiënt toegang hebben tot voldoende informatie om de dokter te vinden die het beste bij je past. ZorgkaartNederland helpt daarbij, maar er moet nog veel meer gebeuren. Openheid over kwaliteit en kosten is hard nodig.”

Beoordelingen
Alle ziekenhuizen met meer dan 100 waarderingen op ZorgkaartNederland.nl maakten kans op de prijs van Meest Patiëntvriendelijke Ziekenhuis van Nederland. Om te komen tot de uiteindelijke ranking van de ziekenhuizen is gekeken naar aspecten als de accommodatie, de informatievoorziening en de behandeling. Zowel de beoordelingen voor het ziekenhuis zelf als voor de artsen die er werken zijn meegeteld.

Winnaars
Vorig jaar won het Ikazia ziekenhuis uit Rotterdam de prijs voor meest vriendelijke ziekenhuis. Dit jaar bestond de top tien uit:

 1. Sint Jans Gasthuis Weert

 2. Máxima Medisch Centrum

 3. Refaja Ziekenhuis

 4. Deventer Ziekenhuis

 5. Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis

 6. Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten

 7. Leids Universitair Medisch Centrum

 8. Ikazia Ziekenhuis

 9. Rijnstate Arnhem

 10. Rijnland Ziekenhuis


Er is 1 reactie geplaatst


 • Olt | 25 juni 2013

  De statistische en kwalitatieve onderbouwing van deze Zorgkaart-ranking is voor zover ik het kan overzien buitengewoon gammel.
  Een ziekenhuis waar jaarlijks honderduizenden patiënten over de vloer komen, kan in deze ranking heel laag scoren wanneer er via Zorgkaart 100+ 1 reacties zijn binnengekomen, waartussen ca. 10 slechte scores. Vorig jaar veegde Zorgkaart ook nog eens reacties van verschillende jaren bij elkaar: anders kwamen ze bij diverse ziekenhuizen niet eens over die drempel van 100 beoordelingen. Lekker creatief rommelen met cijfers en dan komt er vanzelf een 'winnaar' bovendrijven.

  Daarbij kan een ziekenhuis dat de systematiek 'omarmt' en tevreden patiënten actief stimuleert om hun oordeel via Zorgkaart online te zetten, de ranking zelf beïnvloeden. Vreemd dat de NPCF zich enerzijds zegt in te zetten voor kwaliteit en goede informatievoorziening, terwijl ze zich anderzijds verbinden aan een ziekenhuizenranglijstje dat enkel goed lijkt voor een publicitaire Windvlaag.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland