Sluier van vermoeidheid

Geplaatst op 15 september 2017 door - 1231 keer bekeken

Foto Sluier van vermoeidheid

Vermoeidheid. Eén van de symptomen van reuma. Ik heb hier regelmatig last van. Het voelt anders dan een vermoeidheid na een dag hard werken of fysieke inspanning. Het is vergelijkbaar met een flinke griep in bed liggen waarbij je een gevoel van spierpijn in je lijf ervaart.

Zo voelt voor mij de vermoeidheid door mijn reuma. Ik word dan ’s ochtends niet uitgerust wakker met pijn in mijn hele lijf. De weg van mijn bed naar de wc (ongeveer 5 passen) is dan al te ver.

Rust en regelmaat

Rust en regelmaat zijn dan ook belangrijke elementen in mijn leven. Maar het blijft moeilijk om die balans tussen een leuk leven, zoveel mogelijk willen aangrijpen en voldoende rustmomenten, 'me-time', te houden. Als ik me goed voel, ben ik toch sneller geneigd mijn grenzen over te gaan. En daar word ik dan dubbel en dwars voor gestraft. Ik weet het en toch doe ik het. Het zit in me.

Niet stilzitten

Ik kan nu eenmaal niet stilzitten; ik vind veel dingen leuk om te doen, ik wil me ontwikkelen in mijn werk, met vrienden afspreken, paardrijden, vrijwilligerswerk doen, me inzetten voor het Reumafonds, deze blog schrijven, ...'zucht'... Soms word ik moe van mezelf. Dan helpt het om weer wat structuur aan te brengen door een lijstje te maken met prioriteiten, dat brengt vaak al rust in mijn hoofd. Vervolgens plan ik een weekend vrij voor de broodnodige rustmomenten en ‘me-time’.

Smartphone, tv en radio

Waar ik ook vaak naar terug grijp, is proberen meer in het hier en nu te leven. Dat klinkt simpel, maar volgens mij doen we het te weinig. Doe jij bijvoorbeeld altijd 1 ding tegelijk? Of staar je gewoon uit het raam van de trein in plaats van in het scherm van je telefoon? In mijn geval kan dit van tijd tot tijd verbeteren. Zo ontbijt ik vaak al scrollend door Facebook op mijn smartphone naast me, waardoor ik amper bewust ben van wat ik eet. ‘s Avonds vaak hetzelfde maar dan voor de tv. Als ik een keer op tijd thuis ben van mijn werk, ga ik vrijwel nooit op de bank zitten zonder tv of radio aan (behalve als ik zo moe ben, dat ik even mijn ogen dicht wil doen voor een powernap).

Batterij nooit 100% opgeladen

Op internet kwam ik een keer de volgende ‘wijze lessen’ tegen: 11-lessen-van-een-grote-held. Vooral lessen 2, 3, 8 en 9 zijn belangrijk voor me en herhaal ik dan weer voor mezelf. Welke zijn voor jou belangrijk?
Tot slot heb ik berusting moeten vinden dat er altijd een sluier van vermoeidheid over me heen zal zijn. Dat is een teleurstelling; mijn batterij zal nooit 100% opgeladen zijn. Op internet kun je allerlei tips vinden om met vermoeidheid om te gaan door je voeding erop aan te passen, voedingssupplementen te nemen, op je slaapritme te letten, enzovoorts. Telkens als ik half in bed en half op de bank lig van vermoeidheid struin ik het internet af op zoek naar tips. En telkens kom ik erachter dat ik bijna al die tips al uitvoer.
In een volgende blog zal ik meer vertellen over deze tips en welke ik daarvan in praktijk breng.
Er is 1 reactie geplaatst


  • Sarita | 18 september 2017

    Ik begrijp precies wat u bedoelt. Voor mij ook dagelijks een strijd om dingen te ondernemen en iets af te spreken. Ik heb RA en SLE en ben soms zo gefrustreerd als ik weer iets moet afzeggen. Vaak denk ik ook´waar doe ik het voor´ Ik mag het niet opgeven, me grote troost en liefde is me kater die dagelijks bij me ligt. Zijn liefde vervult me hart en geeft toch wel weer troost. Dieren zijn geweldig! Ik hoop dat uw leven met tips draaglijker wordt.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland