Naar de navigatie Naar de inhoud

Sneller aan de beurt voor een medische afspraak? Dat kan.

Geplaatst op 8 juni 2023 door - 2488 keer bekeken

Foto Sneller aan de beurt voor een medische afspraak? Dat kan.

Ben je iemand die lang moet wachten op een afspraak in het ziekenhuis? Ben je iemand die lang moet wachten op een operatie? Ken je iemand die lang moet wachten op een CT-scan of een MRI?

 Kijk dan eens naar het overzicht van wachttijden op ZorgkaartNederland. Hier zie een lijst van de wachttijden in Nederlandse ziekenhuizen en klinieken op dit moment. Misschien kan je ergens sneller geholpen worden. 

Wat zijn wachttijden?  

Je krijgt te maken met wachttijden in de zorg als je van de huisarts een verwijzing krijgt voor een medisch specialist. Je moet dan een afspraak maken in een ziekenhuis of kliniek. Je mag altijd zelf kiezen waar je de afspraak wilt maken. De wachttijd bij een ziekenhuis of kliniek speelt een rol bij deze keuze.   

Waarom is dit wachttijdenoverzicht belangrijk? 

Lang wachten is vervelend. Zeker als je door klachten bijvoorbeeld niet kan werken. Dan is het fijn als je zelf iets kan doen. Want hoe eerder je geholpen bent, hoe eerder je hulp krijgt voor jouw klachten.  


Sneller medische hulp = sneller terug naar het dagelijks leven 

Marjolein (41) had bijvoorbeeld baat bij een kortere wachttijd toen ze een vervelende knieblessure kreeg. Ze kan niet lopen en heeft veel pijn. De huisarts wil een MRI laten maken om te kijken of er iets kapot is in de meniscus.  

In het ziekenhuis in de buurt is de wachttijd voor een MRI 4 weken. Daarna is er nog eens een wachttijd van 2 weken voor een gesprek met een arts om een behandelplan te maken.   

Voor Marjolein betekent dat: 6 weken niet werken en niet voor de kinderen kunnen zorgen.  

Ze besluit het een en ander uit te zoeken. Wat blijkt? Ze kan binnen een week terecht bij een kliniek op zo’n 30 minuten reisafstand. En: het onderzoek en het gesprek met de arts kan op dezelfde dag. 

De arts vertelt haar dat er een operatie nodig is. En dat kan ook binnen een paar dagen gepland worden.  

Wat is het resultaat? Marjolein zou eerst eigenlijk 6 weken moeten wachten op een MRI en een afspraak. Nu liep ze 2 weken na de blessure op krukken en was ze al bezig met haar revalidatie. 

Als ze geen inzicht in de wachttijden had gehad, had ze 6 weken op de bank moeten liggen zonder dat ze iets kon doen.  


Hoe komen de wachttijden op ZorgkaartNederland? 

Wanneer kan je bij een ziekenhuis of kliniek terecht? Dat verschilt enorm.  

De data die je op ZorgkaartNederland ziet worden verzameld door de Nederlands Zorgautoriteit (NZa). Dat is de toezichthouden op de Nederlandse zorgmarkt. 

De NZa vraagt aan ziekenhuizen en klinieken om elke twee weken een inschatting te geven van hoelang een patiënt moet wachten.  

En die data worden vervolgens bijgewerkt en op ZorgkaartNederland geplaatst. 

Hoe werkt het overzicht van de wachttijden? 

In het wachttijden-overzicht zijn 3 soorten wachttijden te zien:  

  1. de wachttijd tot een geplande afspraak op de polikliniek. Dit is meestal een eerste afspraak
  2. de wachttijd tot het geplande onderzoek. Dit is bijvoorbeeld een MRI.
  3. de wachttijd tot een geplande behandeling. Bijvoorbeeld een operatie.   

Voorbeeld: via de huisarts heb je een verwijzing gekregen voor een eerste afspraak bij een huidarts. En via de huisarts is er automatisch een afspraak voor je gepland in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De wachttijd is langer dan je had gehoopt.  

Je kunt dan op de wachttijden-pagina zoeken naar Dermatologie onder het kopje Polikliniek. Je ziet dan meteen wat de gemiddelde wachttijd is in Nederland.  

Klik je door, dan zie je maximale wachttijden per ziekenhuis of kliniek. Het overzicht is gesorteerd op wachttijd: het ziekenhuis of de kliniek met de kortste wachttijd staat boven aan de lijst.  

Wachttijden poli screenshot


Sneller aan de beurt

Heb je een ziekenhuis of gevonden waar je eerder terechtkan?  

Check dan of je zorgverzekeraar een contract heeft met deze instelling. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. 

Vraag vervolgens om de huisarts de verwijzing aan te passen, en je kunt een afspraak maken. 

Wacht je op zorg? Kijk dan eens naar de wachttijden op ZorgkaartNederland.  
Misschien hoef je minder lang te wachten. 



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.