Soms valt een appel niet van de boom

Geplaatst op 1 augustus 2019 door - 346 keer bekeken

Foto Soms valt een appel niet van de boom

Nooit saai. Zo kan ik vader en zoon het best omschrijven. Oftewel, er is altijd stront aan de knikker als ik de vader, mijn cliënt, spreek. Vader is vooral druk met zijn zoon. Terwijl vader zich toch vooral eens met zichzelf moet gaan bezighouden. Vader drinkt al jaren en is door zijn alcoholverslaving afgegleden tot een alcoholist zonder werk en bijna altijd zonder geld.

Zoon begon een opleiding bij de politie en leek een ander leven te gaan leiden. Totdat hij door collega’s uit zijn auto werd gehaald omdat hij onder invloed was. De carrière was ten einde en zoon viel terug op meer gebruik. Jaren geleden was er een kleine opleving toen het leek alsof hij een vaste baan binnen het verzekeringswezen kreeg. Fraude lag op de loer in deze branche en voor hij het zelf wist, had de werkelijkheid hem al ingehaald.

Van café naar café

Vader was vroeger een binge drinker. Vijf dagen lang van café naar café. Hij liet zich vollopen. Lopen deed hij weinig tussendoor, want hij liet zich verplaatsen met taxi’s. Kostbare bezigheid. Ik ben er nog steeds niet achter hoe iemand vijf dagen achtereen in Almelo van de radar kan zijn om zich enkel in uitgaansgelegenheden schuil te houden.

Vader is iets ouder en iets rustiger geworden. Hij drinkt nu vooral thuis, in zijn oude versleten stoel in een woonkamer die schreeuwt om enig onderhoud. Zoon woont in een andere wijk. Hij houdt zich bezig met allerlei handelspraktijken. Daarnaast heeft hij een bijstandsuitkering en dat is een ideale combinatie om in de problemen te geraken. Hij haalt auto’s op in het voormalige Oostblok, sleutelt wat en rijdt er in rond. Ze worden doorverkocht. Daarnaast is hij een tijdje glazenwasser geweest.

Ladderzat met de bus

Elke ochtend ging deze jongeman met een bijstandsuitkering op pad, ladder op de bus. Eerst zijn bijstandsgerechtigde vader ophalen en dan samen op pad. Zoon had dan al de nodige versterkertjes gehad voordat hij de ladder beklom. Vader, ook niet vast ter been, hield de ladder vast. 

De uitkering van zoon werd geblokkeerd. En alles moest terug betaald worden. Vader kwam er nu mee weg. Jaren eerder was vader hetzelfde overkomen. Vader had zijn uitkering en ging bij een metaalwerkplaatsje aan de slag als manusje van alles. De oude man die hier de scepter zwaaide, was blij met de hulp en betaalde vader zwart uit. Vader zat zo ruimer bij kas om zijn vaste lasten te betalen en om te drinken.

Een flinke korting op uitkering

Hij wist niet dat de sociale recherche hem op de korrel had en een fotoreportage had gemaakt. Foto’s van vader met de broodtrommel onder de arm, vader in de auto, en vader bij het naar binnen gaan van de werkplaats. Elke dag op dezelfde tijd. Hij werd uitgenodigd door de gemeente en de foto’s werden op tafel gelegd. Vader had iets uit te leggen. Het gevolg was een flinke korting op zijn uitkering. En om toch de maand door te komen tierde de handel welig. Ook bij vader in de straat stonden de auto’s in rijen opgesteld, klaar voor de verkoop.

Soms valt een appel helemaal niet van de boom.

> Lees alle blogs van Tactus Verslavingszorg
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland