Sterftecijfers ziekenhuizen: wat kan je ermee?

Geplaatst op 20 maart 2014 door - 5304 keer bekeken

Foto Sterftecijfers ziekenhuizen: wat kan je ermee?

Sinds 1 maart 2014 moeten alle ziekenhuizen hun sterftecijfers publiceren. Deze zogenaamde HSMR-scores (sterftecijfers voor het hele ziekenhuis) ook op ZorgkaartNederland te vinden. Maar waar zijn deze cijfers nu voor bedoeld? En wat kunt u als patiënt met deze gegevens?HSMR
De HSMR-score van een ziekenhuis geeft aan of er meer of minder sterfgevallen zijn geweest dan je zou verwachten. Bij een score hoger dan 100 zijn er meer patiënten overleden dan verwacht, bij een score lager dan 100 zijn er minder patiënten overleden dan verwacht. Bij die verwachting kijk je naar de kenmerken van de patiënten die het ziekenhuis behandelt. Die kenmerken zijn bijvoorbeeld leeftijd, en ernst van de ziekte. In eerste instantie zou je denken: hoe hoger het sterftecijfer, hoe slechter een ziekenhuis het doet. Maar zo eenvoudig ligt het niet.

Geen keuze-informatie
Ook al zijn de sterftecijfers van ziekenhuizen al voor veel factoren gecorrigeerd, ze zijn niet zo gemakkelijk met elkaar te vergelijken. Want er zijn ook factoren die er niet in zijn meegenomen. Sommige ziekenhuizen verwijzen patiënten die grote kans lopen om te overlijden bijvoorbeeld eerder door naar een instelling voor palliatieve zorg (hospice) dan andere ziekenhuizen. Daardoor hebben deze ziekenhuizen een lager sterftecijfer. Andere ziekenhuizen nemen misschien juist meer ernstig zieke patiënten op, waardoor hun sterftecijfer omhoog gaat. Ziekenhuizen krijgen op ZorgkaartNederland de kans om uit te leggen waarom bepaalde cijfers hoog of misschien wel laag zijn in vergelijking met andere ziekenhuizen.

Vertrouwen
Ook al kun je de sterftecijfers niet heel eenvoudig met elkaar vergelijken het is toch belangrijk dat deze openbaar gemaakt worden. Een hoge score hoeft geen betekenis te hebben maar het kan zo zijn dat er wel iets aan de hand is. In dat laatste geval moet er actie worden ondernomen. Steeds meer ziekenhuizen bespreken de dossiers van overleden patiënten in een speciale commissie. Die kijken wat er beter kan. En daar is het ons om te doen. Dat openheid van informatie leidt tot verbetering van kwaliteit. En dat als we daar stappen in blijven zetten, we toewerken naar goede keuze-informatie voor u en mij als we op zoek zijn naar een dokter. Daarnaast wekt het vertrouwen als een ziekenhuis openheid geeft over de resultaten en laat zien wat ze doen om die te verbeteren.

Dat lijkt me al bijna reden genoeg...

 > Ga hier naar de publicatie van de sterftecijfers
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland