Sterftecijfers ziekenhuizen: wat kan je ermee?

Geplaatst op 20 maart 2014 door - 5054 keer bekeken

Foto Sterftecijfers ziekenhuizen: wat kan je ermee?

Sinds 1 maart 2014 moeten alle ziekenhuizen hun sterftecijfers publiceren. Deze zogenaamde HSMR-scores (sterftecijfers voor het hele ziekenhuis) en SMR-scores (sterftecijfers voor een specifieke patiëntengroep) zijn vanaf vandaag ook op ZorgkaartNederland te vinden. Maar waar zijn deze cijfers nu voor bedoeld? En wat kunt u als patiënt met deze gegevens?(H)SMR
De HSMR-score van een ziekenhuis geeft aan of er meer of minder sterfgevallen zijn geweest dan je zou verwachten. Bij een score hoger dan 100 zijn er meer patiënten overleden dan verwacht, bij een score lager dan 100 zijn er minder patiënten overleden dan verwacht. Bij die verwachting kijk je naar de kenmerken van de patiënten die het ziekenhuis behandelt. Die kenmerken zijn bijvoorbeeld leeftijd, en ernst van de ziekte. De SMR-score doet hetzelfde voor een groep patiënten met een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld mensen met longkanker. In eerste instantie zou je denken: hoe hoger het sterftecijfer, hoe slechter een ziekenhuis het doet. Maar zo eenvoudig ligt het niet.

Geen keuze-informatie
Ook al zijn de sterftecijfers van ziekenhuizen al voor veel factoren gecorrigeerd, ze zijn niet zo gemakkelijk met elkaar te vergelijken. Want er zijn ook factoren die er niet in zijn meegenomen. Sommige ziekenhuizen verwijzen patiënten die grote kans lopen om te overlijden bijvoorbeeld eerder door naar een instelling voor palliatieve zorg (hospice) dan andere ziekenhuizen. Daardoor hebben deze ziekenhuizen een lager sterftecijfer. Andere ziekenhuizen nemen misschien juist meer ernstig zieke patiënten op, waardoor hun sterftecijfer omhoog gaat. Ziekenhuizen krijgen op ZorgkaartNederland de kans om uit te leggen waarom bepaalde cijfers hoog of misschien wel laag zijn in vergelijking met andere ziekenhuizen.

Vertrouwen
Ook al kun je de sterftecijfers niet heel eenvoudig met elkaar vergelijken het is toch belangrijk dat deze openbaar gemaakt worden. Een hoge score hoeft geen betekenis te hebben maar het kan zo zijn dat er wel iets aan de hand is. In dat laatste geval moet er actie worden ondernomen. Steeds meer ziekenhuizen bespreken de dossiers van overleden patiënten in een speciale commissie. Die kijken wat er beter kan. En daar is het ons om te doen. Dat openheid van informatie leidt tot verbetering van kwaliteit. En dat als we daar stappen in blijven zetten, we toewerken naar goede keuze-informatie voor u en mij als we op zoek zijn naar een dokter. Daarnaast wekt het vertrouwen als een ziekenhuis openheid geeft over de resultaten en laat zien wat ze doen om die te verbeteren.

Dat lijkt me al bijna reden genoeg...

 

> Ga hier naar de publicatie van de sterftecijfers

> Ga hier naar het nieuwsbericht van patiëntenfederatie NPCF

 Er zijn 2 reacties geplaatst


 • Joke | 19 februari 2015

  Ik vind het geen goede zaak, als ziekenhuizen hun sterftecijfers openbaar moeten maken.
  Net wat de reactie van Anke is, ze sturen terminale patiënten, gewoon naar huis toe of het daar uitkomt, of niet. En dat om de sterftecijfers laag te houden.

  Als je het goed bekijkt, zullen de sterftecijfers fors stijgen bij de huisartsen.
  Dan lijken die opeens een stuk slechter!

  Zelf zou ik ziekenhuizen met een laag sterftecijfer erg wantrouwen. Maar de meeste mensen denken dat je die met een hoog cijfer moet wantrouwen.

  Extra onderzoek is nodig, waar het sterftecijfer juist laag bij is, die halen de truc uit. Zware zieken uit het ziekenhuis te verwijderen nl. "Kijk ons is goed zijn, met die lage sterftecijfer." En omgekeerd: "Kijk die huisartsen eens slechts zijn met die hoge sterftecijfers, vergeleken met eerst"

  Geen goed idee dus, zulke cijfers te openbaren, vind ik.

  Groetjes,

  Joke

 • Anke Vonk | 28 april 2014

  Het risico van het publiceren van sterftecijfers is dat ernstig zieke patiënten, van wie het einde in zicht is over geplaatst worden, niet omdat dat de beste oplossing is, maar puur vanwege de cijfers. Zo ging een mede-patiënt naar huis ondanks dat de echtgenote hier erg tegenop zag en er heel veel verpleegkundige thuiszorg moest worden geregeld. Een pijnlijk persoonlijk drama voor overplaatsing voor enkele dagen. Betrokken medewerkers van het ziekenhuis hadden het hier zichtbaar moeilijk mee. Patiënt was al langdurig daar onder behandeling en had vertrouwen in het ziekenhuis


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland