Naar de navigatie Naar de inhoud

Stoer of angsthaas?

Geplaatst op 29 december 2015 door - 5844 keer bekeken

Foto Stoer of angsthaas?

“Wat ben je stoer in hoe je omgaat met je ziekte!” Deze zin heb ik inmiddels meerdere keren gehoord. Hartstikke lief dat mensen dat zeggen natuurlijk, maar kloppen doet het niet.

Bang

Het was leuk geweest als ik mezelf had kunnen omschrijven als een stoere meid. Zo één die zonder blikken of blozen alles weet te incasseren en weer met opgeheven hoofd verder gaat. Die haar hand niet omdraait voor een gevecht met een paar rottige bacteriën. Maar nee. Dat ben ik niet. Ik ben niet stoer. Ik ben eerder een beetje een angsthaas.
Ik ben namelijk bang. Niet soms bang, maar vaak bang. Niet een beetje bang, maar heel erg bang. En dan ook nog eens voor een heleboel verschillende dingen.

  • Ik ben bang dat mijn lichaam mij steeds meer in de steek gaat laten. Dat de gevoelsstoornissen zich zullen gaan uitbreiden. Dat er steeds meer klachten bij zullen komen. Of dat bestaande klachten zullen verergeren.
  • Ik ben bang voor pijn. De pijn die in mijn hele lichaam zit op slechte dagen.
  • Ik ben bang voor de pijnaanvallen die uren duren. Uren waarin de pijn in golfbewegingen komt en gaat. Pijn die zo allesoverheersend en heftig is dat het niet te omschrijven valt. Pijn waarvan ik me haast niet kan voorstellen dat een lichaam in staat is om het aan te kunnen.
  • Ik ben bang dat mijn cognitieve klachten zullen verergeren. Dat ik steeds minder in staat zal zijn om gesprekken te voeren, dingen te onthouden of me ergens op te concentreren.
  • Ik ben bang om weer somber te worden. Weer last te krijgen van huilbuien. Voor de zwarte wolk die ineens uit het niets weer kan verschijnen.
  • Ik ben bang als ik niet behandeld word. Omdat ik dan voel dat ik achteruit ga en weet dat er steeds meer schade wordt aangericht in mijn lichaam.
  • Ik ben bang tijdens de behandeling. Bang om nog zieker te worden door de herx-reactie.
  • Ik ben bang dat de behandeling niet voldoende effect zal hebben. Dat ik ziek blijf en misschien zelfs zieker word.
  • Ik ben bang als bestaande klachten ineens veel erger worden.
  • Ik ben bang als er weer een nieuwe klacht bij komt.

Hoe kan je omgaan met de angsten als je klachten steeds veranderen? Als ze komen en gaan? Als er steeds maar dingen bij blijven komen?

Onvoorspelbaarheid

De onvoorspelbaarheid van de ziekte van Lyme vind ik het moeilijkste. Niet weten wat de dag weer gaat brengen. Hoeveel pijn er deze dag weer gaat zijn. Voor een controlefreak is het omgaan met deze onvoorspelbaarheid eigenlijk echt een beetje te veel gevraagd.

Toch merk ik dat er de laatste maanden iets is in mij is veranderd. Dingen waar ik een paar maanden terug nog ontzettend van in paniek kon raken, zijn inmiddels al ‘normaal’ geworden. Zelfs ellendige dingen kunnen blijkbaar wennen.

Op zoek naar mezelf

Door het ziek zijn ben ik een angsthaas geworden. Tegelijkertijd word ik door het ziek zijn gedwongen om in mezelf op zoek te gaan. Op zoek te gaan naar alle mogelijkheden die ik heb om te dealen met de angsten. Hierdoor leer ik. Hierdoor ontwikkel ik me. Hierdoor word ik steeds een beetje stoerder. En doordat ik steeds een beetje stoerder word, weet ik één ding zeker.

Ik weet zeker dat ik die stoere meid ga worden. Het duurt misschien nog een tijdje. Het zal met vallen en opstaan gaan. Maar uiteindelijk komt het goed. En dan ben ik ook echt wel HEEL stoer. Want het niveau van stoerheid dat ik zal gaan behalen…. Daar was ik zonder Lyme, en alle bijkomende irritante angsten, nooit gekomen.

Marleen Groeneveld

Deze blog is eerder verschenen op Lymeleven.nl.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.