Stoptober: Stoppen met roken

Geplaatst op 30 oktober 2018 door - 318 keer bekeken

Foto Stoptober: Stoppen met roken

De maand oktober is bijna voorbij en loopt ook Stoptober af: de maand waarin heel veel mensen zijn gestopt met roken. Tineke vertelt over haar ervaringen om te stoppen.

Wanneer begon ik met roken?

Als keurig katholiek meisje, verplicht op zaterdag of zondag naar de kerk en vervolgens bij oma op de koffie, waar alle volwassenen rookten, begon ik met roken op het jeugdkoor. Stoer! De koster deelde in de pauze sigaretten uit, ik was 13 jaar. Uiteraard rookten beide ouders, maar het thuis durven vertellen? Nee, echt niet. Tot mijn moeder in mijn houten bureau, tijdens het poetsen, mijn asbak tegenkwam in de la. Bij thuiskomst uit school kreeg ik alleen een uitbrander omdat het huis wel had kunnen afbranden, als ik mijn sigaret niet goed had uitgemaakt. Dus voortaan beneden roken, niet boven.

Dansles

Tja en dan ga je met 16 op dansles, dat hoorde bij de opvoeding en was uitermate gezellig, rondom de dansvloer gezellige zitjes, asbakken op tafel en er was een bar. Naar leeftijd werd niet gekeken. Bijna iedereen rookte in die tijd, de jaren ’70. Dan pas hoorde je erbij. Meestal dronken de jongens bier, meisjes een sherry. Goeie combinatie, roken en drinken. Ik ben nooit een alcoholliefhebber geweest.

Je wordt ouder

Je wordt ouder, vindt de liefde van je leven en trouwt zeer jong. Manlief rookte niet. Ik raakte zwanger van nummer 1. Accuut gestopt met roken. Rookte toen al wel een pakje per dag. Maar ik was gestopt en eigenlijk niet van plan ooit nog te beginnen. Helaas, 1x met mijn domme kop van een ex-collega een sigaret aangenomen… had ik het maar nooit gedaan, heb ik later vaak gedacht. Werd zwanger van nummer 2, maar helaas, het stoppen lukte voor geen meter. Ook de vroedvrouw deed er in die tijd niet moeilijk over: 'Ga maar light-sigaretten roken en minderen.' Dat lukte.
Dóór blijven roken na de bevalling, kaarten met vrienden, verjaardagen, de huiskamers stonden blauw in de winter. Eigenlijk dacht ik in die tijd ook weleens aan stoppen, maar ik meen dat zeker 60% van de mensen nog rookte. Je blaast een hoop geld de lucht in, zeker toen ik inmiddels 1,5 pakje per dag rookte.

Er komt toch een tijd van stoppen!

Moederdag 2010 werd ik verrast door mijn oudste dochter. 'Mam, je wordt oma!' De tranen liepen over mijn wangen en ik heb vanaf toen niet meer gerookt als ze bij mij in de buurt was. Ook hadden we op het werk allang geen rookkamer meer en moesten we buiten roken in de kou in de winter. Brrr.

Ik nam een besluit. Mijn dochter was uitgerekend in december, net na mijn verjaardag. Ik kan me niet herinneren of toen STOPTOBER al bestond. Ben naar een man toe gegaan in oktober. Voor ik ging, gooide ik mijn laatste pakje weg, aanstekers, asbakken weg. Niks herinnerde in huis aan rook, behalve een vieze lucht.
Deze man deed Luxopuncture. Ontspannen ruimte, kaarsen aan, geurstokjes en toen ging hij met een pen over bepaalde lichaamsdelen, handen, armen, voeten, hoofd. Drie middagen achtereen van ca. 45 minuten. Je mocht in die drie dagen geen koffie of alcohol, want dit wordt heel erg geassocieerd met roken. Het kostte me € 180,00.

Ik heb nooit meer één sigaret opgestoken. Bij thuiskomst de eerste dag al alles opengezet ondanks de kou, om het huis te luchten. Achteraf ben ik tot de conclusie gekomen dat ik er al 200% achter stond om eindelijk van die eeuwige sigaret af te komen. Ik had het waarschijnlijk ook zonder hulp voor elkaar gekregen.

Mijn mening is, je moet er zeker minimaal 100% achter staan, anders lukt het niet, met welk middel je er ook vanaf probeert te komen. Mijn advies: Begin er nooit aan, voor het geld dat je besteedt aan roken, kun je zoveel leuke andere dingen doen.

Afbeelding met toestmming overgenomen van nustoppenmetroken.nl
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland