Suikertante

Geplaatst op 24 juli 2014 door - 6067 keer bekeken

Foto Suikertante

Ik was weer eens op bezoek geweest bij mijn suikertante, het was 6 weken geleden. Jarenlang kwam ik eens per 3 maanden bij haar maar nu ben ik aan het afbouwen.

Een gezellig mens
Mijn suikertante is wat ze noemen ‘een gezellig mens’. Ze vindt het niet erg dat ik haar suikertante noem in plaats van diabetesverpleegkundige wat haar officiële functienaam is. Ik had eerst een andere suikertante. Een stuk jonger, het type van de echte professional ‘waar je niet mee gaat lachen’. Een stuk jonger, en toch van het type ‘Ik ben hier de deskundige’. En toch … als mijn bloeddruk te hoog was, zei ik tegen haar dat het kwam door haar, ze zag er goed uit en dat wist ze. Dan won de ijdelheid het van het professionele.

De tweede suikertante
Alweer een paar jaar geleden werd ik gebeld of ik er bezwaar tegen had om te switchen. Omdat ze steeds meer patiënten kreeg was er een tweede diabetesverpleegkundige aangenomen. ‘Als het ook een goede is dan is het OK’ had ik gezegd. ‘Natuurlijk is het een goede’ was het antwoord, ‘anders hadden we haar niet aangenomen’.

Deskundige leek
Mijn suikertante van nu vindt het prettig dat ik een ‘deskundige leek’ ben. Er zijn mensen die niets van hun ziekte willen weten. Ik hoor daar niet bij. Om die reden ben ik, als ICD drager, erin gerold dat ik Engelstalig medisch nieuws bijhoud voor de Stichting ICD dragers.

Samen beslissen
Mijn suiker was te hoog, jaren geleden. Diabetes type 2. Ik gebruik er Metformine voor. Een studie die ik tegenkwam bij het Engelstalig nieuws gaf expliciet aan dat stress van invloed was. Ik had mijn suikertante uitgelegd waarom ik dacht dat die stress de oorzaak was en samen hebben we besloten te proberen de Metformine te gaan afbouwen.
Van 3x daags naar 2x daags ging goed. Van 2x daags naar 1x daags ging ook goed. En nu gaat de laatste eraf. ‘Dan wil ik dat je over 6-8 weken bloed laat prikken’ zei ze. Ik zei dat ik het zelf had kunnen zeggen.

Good old Metformine
Mijn suikertante van nu vindt het prettig dat ik een ‘deskundige leek’ ben. Ze hoeft mij niet te motiveren. ‘Het vervelendste is het als patiënten niet kunnen of, nog erger, niet willen begrijpen waarvoor ze hier komen’ zei ze.
We hebben nog even gepraat over het jaarlijkse Diabetescongres waar ze pas geleden geweest was. Over statistische risico’s. Over de voordelen van controles. Over nieuwe medicijnen, die veelbelovend en – financieel gezien - goed zijn voor de farmaceuten maar het uiteindelijk toch weer verliezen van good old Metformine. Mijn suikertante. Na de vakantie, over 8 weken, ga ik weer bij haar langs.

Houd je suikertante te vriend!
Een goede kennis reageerde. ‘Natuurlijk houden ze je vast. Natuurlijk moet je blijven terugkomen. Dat is makkelijk verdiend voor ze’. Ik heb uitgelegd dat het anders zit, dat de gevolgen van diabetes dusdanig duur zijn dat het goedkoper is om je altijd goed te laten controleren. Dat het beter is je suikertante te vriend te houden.

Net als die suikertante die wél familie is!

Gijs Sterks

 
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • Sjoerd | 29 augustus 2014

  Het is altijd goed waakzaam te zijn rond medicijnfabrikanten, het zijn beursgenoteerde bedrijven die met elkaar honderden miljarden euro aan omzet hebben ieder jaar. Geld verdienen is niet verboden maar in ieder geval zijn de financiële belangen groot.

  Nieuwe medicijnen worden bij toelating op de markt ook enkel (zeer beperkt) met placebo middelen vergeleken. Het zou goed zijn als er in de toekomst ook andere middelen die een toepassing hebben voor dezelfde kwaal bij worden betrokken.

  Nieuwe middelen die minder effectief zijn maar wel weer jarenlang voor de hoofdprijs op de markt zijn dat is niet erg zinvol natuurlijk, behalve dan natuurlijk voor de aandeelhouders en andere betrokkenen bij de verkoop en het voorschrijven van de middelen.

 • Gijs Sterks | 24 augustus 2014

  Nee Linda, ik maak geen reclame. Ik kom zelden op een 'kritisch forum van ontevreden gebruikers'. Ik ken wel de klinische gegevens. Ik weet dat die op zulke forums aangevochten worden, te vaak door samenzweringstheorieën.
  Ik ben / was een tevreden gebruiker bij wie het hielp zonder bijwerkingen. Geloof me, zulke mensen bestaan echt!

 • Linda Hoebe | 30 juli 2014

  U maakt dus gewoon reclame voor het gebruik van Metformine.
  Een goudmijn voor de farmaceutische industrie, met zoveel bijwerkingen dat het spreekwoord 'Het middel is erger dan de kwaal' van toepassing is.
  Een beetje kritisch googelen en u ziet het.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland