Naar de navigatie Naar de inhoud

Toekomst van de zorg?!

Geplaatst op 28 januari 2016 door - 9350 keer bekeken

Foto Toekomst van de zorg?!

Onze samenleving vergrijst de komende jaren in een rap tempo. Meer ouderen betekent ook meer mensen die op den duur zorg nodig hebben. Door de bezuinigingen is hier minder geld voor, met als gevolg dat minder zorgverleners voor meer cliënten zullen moeten gaan zorgen, vaak in minder tijd. Dit levert een hogere werkdruk op en zorgt volgens velen dat de kwaliteit van zorg daalt. Door de vergrijzing dreigt in de toekomst een personeelstekort in de zorg. Om dit tekort op te lossen wordt er ook volop geïnvesteerd in en geëxperimenteerd met robottechnologie.

De zorgrobot

De ouderenzorg loopt wat dat betreft voorop. Steeds vaker zetten zorginstellingen robotica waaronder zorgrobots in. Een voorbeeld van een zorgrobot is: ‘Paro’. Paro is een sociale robot in de vorm van een zeehond. Deze zeehond is net ‘echt’ want de knuffel heeft haren, ogen, beweegt en maakt geluid. Hij reageert, net als een echt huisdier op aandacht. Het is fantastisch om te zien dat de inzet van deze zorgrobot werkt. De zeehond lokt reacties uit, mensen knuffelen niet alleen met de Paro, maar zorgen ook echt voor hem. En dat is op z’n minst bijzonder te noemen, aangezien deze mensen vaak niet meer (volledig) voor zichzelf kunnen zorgen.

Een troost voor dementerende ouderen

Paro is in eerste instantie ontwikkelt voor dementerende ouderen. De zeehond wordt inmiddels op vele plaatsen met succes toegepast. Voor veel ouderen is Paro inmiddels een onmisbaar ‘vriendje’. Maar de zeehond is ook heel goed in te zetten voor kinderen en volwassenen met autistisch spectrum stoornissen, voor mensen met een licht- of zwaar verstandelijke beperking, bij kinderen met pijnklachten en in snoezelruimtes. Omgaan met Paro levert momenten met een verbeterde interactie en vergrote communicatie op maar bovenal het kalmeert mensen. Ook zorgverleners zien duidelijke ontwikkelingen bij hun cliënten sinds de komst van de zeehond. Daar waar zij soms de gevraagde intensieve aandacht niet kunnen geven, is Paro er. Daarnaast wordt hij ingezet om op een speelse manier zintuigelijke en interactieve oefeningen te doen.

Patiënten en cliënten reageren over het algemeen dus goed op de zeehond. Datzelfde geldt voor zorgprofessionals. Toch heerst er een angst bij professionals die nooit met de robot hebben gewerkt. De achterliggende angst is dat zorgprofessionals bang zijn gedeeltelijk vervangen te worden door robots. Zijn robots dan wel dé zorg van de toekomst?

Menselijke aandacht

Uiteraard kan een robot helpen om zorgverleners in hun werkzaamheden te ondersteunen, maar  zorg aan het lichaam of contact met mensen kan je niet geheel vervangen door een ‘elektrisch apparaat’. Het inzetten van robottechnologie mag mijns inziens nooit ten koste gaan van menselijke aandacht. Maar als de kwaliteit van zorg verhoogd wordt door de inzet van een robot –zoals Paro- dan moeten we meegaan met deze sociale innovatie en onze angsten opzij te zetten. Want wat is er mooier dan iemand zijn/haar dag een stukje aangenamer te maken door de inzet van deze knuffelrobot?

Samantha Ruesink



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.