Twee keer dood

Geplaatst op 13 juli 2016 door - 5044 keer bekeken

Foto Twee keer dood

Een cliënt zit samen met zijn broer tegenover me. Broer is bewindvoerder en contactpersoon. Het gesprek gaat over lopende zaken van de cliënt met een licht verstandelijke beperking die al vier jaar in het hostel woont.

Meer zakgeld nodig

Het gaat voornamelijk over financiën; om middelen te kunnen kopen is geld prioriteit voor hem. En dus probeert hij op allerlei mogelijke manieren aan meer geld te komen. Maar helaas, vanwege zijn beperking, wordt er geen uitzondering gemaakt voor de cliënt. En dat maakt hem boos.
Maar het leidt ook af. Want op de vraag waarom hij zijn moeder niet vaak meer bezoekt, reageert hij amper. Hij blijft herhalen dat hij meer zakgeld wil hebben. Ook de opmerking dat afgelopen week de sterfdag was van hun vader, doet de cliënt niets. Het gesprek is klaar.

Voor even afgeleid

De cliënt zit nog op kantoor en is wat stil. Ik vraag aan hem of alle afspraken duidelijk zijn. De cliënt reageert nauwelijks. Ik schuif mijn stoel dichter bij die van hem en vraag nogmaals of hij het begrepen heeft. De cliënt kijkt mij aan en ik zie dat hij waterige ogen heeft. Ik vraag wat er is. Hij zegt met bibberende stem: “Heb je gehoord wat mijn broer net heeft gezegd?” Ik vraag aan hem wat hij bedoelt; gaat het om het zakgeld? “Nee”, zegt hij. Maar wat dan wel?

En dan komt het. “Mijn broer zei dat mijn vader afgelopen zondag is overleden. Is hij nog een keer overleden?” De cliënt begint steeds emotioneler te worden. Ik zeg tegen hem dat zijn broer heeft gezegd dat het de sterfdag van vader was geweest. Een dag waarop de sterfdag van zijn vader herdacht wordt. De cliënt zegt dan: “Oh, ik dacht al; hoe kan het nou dat mijn vader twee keer dood gaat.” Hij is nog steeds emotioneel, maar hij is wel wat rustiger geworden. En het geld is hij even vergeten.

Dit blog is eerder verschenen op Tactus.nl.

Derek Geerlings werkt als persoonlijk begeleider in een hostel van Tactus.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland