Vaccinatievrees

Geplaatst op 14 januari 2021 door - 914 keer bekeken

Foto Vaccinatievrees

Vaccinatievrees blijkt een belangrijke bijwerking op lange termijn van de vaccins die we in onze jeugd allemaal gratis kregen.

Zo blijkt met de komst van coronavaccins. Nederland is goeddeels bevrijd van difterie, kinkhoest, tetanus, bof, mazelen en rode hond dankzij vaccins. Toch wordt vaccinatie gevreesd alsof het levensgevaarlijker is dan besmetting met COVID-19, waaraan in ons ontwikkelde land nu al meer dan 12.000 mensen overleden. Veel meer dan bij een gewone griepgolf. Met veelal maandenlange uitziektijd. Toch toeteren ontkenners nog steeds vrijelijk dat het 'maar een griepje is'. Ze stoken elkaar op via de moderne media. Is internet de oorzaak van opleving van vaccinatievrees?

Uitdoven

Als er te weinig mensen vaccineren dooft dit virus niet uit. Want doormodderen met anderhalve meter, handen wassen en mondkapjes helpt niet genoeg. Terwijl meer dan de helft van de Nederlandse bevolking al kampt met aandoeningen zoals overgewicht, waar COVID-19 nog slechter nieuws voor is dan voor gezonde mensen. Laat staan voor mensen met hart- en longziektes, diabetes, COPD en kanker. Allemaal extra kwetsbaar want minder weerstand. COVID-19 zal voor mij niet ernstiger verlopen door mijn MS. Maar voor mijn MS is COVID-19, net als ieder 'gewoon griepje' geen goed nieuws. Daar kan geen frisse neus tegenop.

Verzet

Vaccinatievrees is niet nieuw. Hoewel het tegendeel al lang wetenschappelijk is bewezen, zijn er bijvoorbeeld mensen die hardnekkig volhouden dat autisme wordt veroorzaakt door vaccinaties. Wél bewezen: bij autisme is in negen van de tien gevallen sprake van erfelijke factoren. Vanwege de nadruk op negatieve aspecten van autisme is het natuurlijk niet fijn om dat als ouders van een autistisch kind te accepteren. Ik vind het jammer dat ze hun energie steken in zoeken naar schuld in plaats van omgaan met de diagnose. Het huidige vaccinatieverzet doet me hieraan denken. Hoger en lager opgeleiden van alle kleuren en beroepen strijden ervoor. Alsof ze soldaten van Oranje zijn.

(De tekst gaat onder de afbeelding verder)

Anja haalt een frisse neus

Emmer water

COVID-19-vaccinatie draagt bij aan uitdoving van dit virus. Net als het zorgde voor het uitdoven van rode hond en difterie. Afstand houden, handen wassen en mondkapjes helpen niet genoeg. Dat is duidelijk. Een vaccin is de emmer water waarvan we allemaal een glaasje nodig hebben om dit virus te doven. Na rumoer rond 'afpakken van grondwettelijke vrijheid' van COVID-19-ontkenners richten ze zich nu op zelfbeschikking van keus om niet te vaccineren. En een 'dreigende splijting van de samenleving' als ze niet meer uit eten mogen zonder vaccinatie. Denk eens aan mensen in de zorg die zich al maanden een slag in de rondte werken. Bijvoorbeeld. Door geen rekening te houden met maatschappelijke belangen groter dan zichzelf, zetten vaccinweigeraars zichzelf buitenspel. Ze hebben de vrije keus zichzelf te beperken hoor. Maar niet de mijne

Vrije keus beperkt vrijheid juist

In Nederland zijn we vrij in de keus om te vaccineren. Volwassenen doen dat voor hun kinderen. Dikke pech als je op de Veluwe alsnog werd getroffen door polio omdat je ouders vonden dat het in de handen van de heer lag om de vreselijke gevolgen van deze ziekte te dragen. Volwassenen bepalen nu echter ook voor volwassen medeburgers met net zoveel burgerrechten als zij, dat ze met vaccinatieweigering het uitdoven van COVID-19 vertragen. Want als teveel mensen niet vaccineren, komen we niet van COVID-19 af. Doen alsof de gevolgen wel meevallen, helpt niet. Hoeveel besmettingen zouden er zijn geweest zonder de huidige maatregelen? Het dodental zou nog hoger zijn. 

(De tekst gaat onder de afbeelding verder)

Anja met haar wandelstok

Wantrouwen

Natuurlijk heb ik alle begrip voor mensen die vanwege gevoeligheid voor een bestanddeel van één van de vaccins niet kunnen vaccineren. Zij staan met lege handen. Alleen in dat geval vind ik dat je een geldig excuus hebt om geen prikje te halen.

Gelukkig zijn de meeste mensen niet overgevoelig. Ik vraag me daarom af hoe het geweten van vaccinweigeraars werkt. Voelen zij zich geen onderdeel van onze welvarende maatschappij? In de top 10 van de wereld? Zoveel mensen die plotseling verstand hebben van farma en vaccins. Zich in het hoofd halen dat Bill Gates en chip in de vaccins stopt om ze te volgen.

Farmaceuten verdienen overigens meer aan medicijnen dan aan een vaccin dat zorgt dat een ziekte uitdooft. Weigeraars zijn bang voor de 'gevolgen op lange termijn en DNA-mutaties.' En betichten mensen als ik ervan dat ik een angstig schaap ben. Leven deze wantrouwers in hetzelfde land als ik, waar ik kan rekenen op zorg van de overheid voor mijn kwetsbare gezondheid en welzijn?

Collega's

Nederland is echt te klein voor het parallelle universum van vaccinweigeraars. Hun verzet vertraagt de oplossing. Hebben ze dat niet door? COVID-19 kunnen we alleen samen laten uitdoven. Zodat iedereen weer op bezoek kan bij opa en oma (doe dat!), naar school (kinderen van deze generatie gaan straks zonder tegenzin), zich kapot kan ergeren aan collega's, dansen op de banken en zingen in de kroeg.


Meer blogs van Anja Prakken >

Lees meer over de ziekte COVID-19 >

Zorg nodig in coronatijd? Neem contact op met je zorgverlener >
Er zijn 2 reacties geplaatst


  • Versteegt | 15 januari 2021

    Natuurlijk ga ik de prik halen. Goed voor mezelf, maar vooral voor de mensen om mij heen. Dus gewoon doen!

  • Jan | 14 januari 2021

    Mooi gezegd Anja en nog waar ook. Het weigeren enkel omdat het kan, is een vreemde vrijheidsuiting en berooft velen van een onbekommerde toekomst. Ook hier in Zuid Afrika zweven vreemde gedachtes rond en die worden het liefst ZONDER mondkapje rechtstreeks in je gezicht gespuugt. Mooi verwoord Anja en mooie fotos erbij. Groetjes, Jan


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland