Naar de navigatie Naar de inhoud

Van nummer naar persoon

Geplaatst op 17 september 2013 door - 2350 keer bekeken

‘Zo, dat was duidelijk iemand die z’n vak leuk vindt’, zei mijn partner toen we de deur uitliepen van onze nieuwe verloskundigenpraktijk. Het gesprek met deze verloskundige was inderdaad een verademing in vergelijking met de praktijk waar we de eerste 30 weken van mijn zwangerschap hadden gezeten.Oprechte interesse
Waar die verademing precies in zat is moeilijk uit te leggen. Aandacht, tijd, oprechte interesse. Allerlei non-verbale aspecten waardoor je het gevoel krijgt dat jij de eerste patiënt bent die vandaag wordt gezien. Alsof de verloskundige voor het eerst iemand richting een bevalling begeleidt, terwijl ze in werkelijkheid misschien al honderden baby’s op de wereld heeft gezet. Dat stukje zorg, naast de benodigde kennis en kunde, maakt dat je je als patiënt geen nummer voelt, maar een persoon.

Praktische keuze
Na de voorlichtingsavond over bevallen in het ziekenhuis buiten de stad, was ik overgestapt naar een andere verloskundigenpraktijk. De praktijk waar ik tot nu toe zat voerde namelijk een beleid waarbij ze niet voor een poliklinische bevalling buiten de stadsgrenzen gingen. Het was dus niet omdat ik de zorg tijdens afspraken niet fijn had gevonden, het was vooral een praktische keuze. En dat had ik ook gezegd toen ik belde om te vertellen dat ik naar een andere praktijk ging. Dat het niets te maken had met de kwaliteit van zorg die zij boden.

Bejegening
Niet wetende dat ik in de nieuwe praktijk een totaal andere bejegening zou aantreffen. Die de zorg in mijn oude praktijk ineens in een heel ander daglicht plaatste. Niet dat ik eraan twijfelde of zij hun vak medisch-inhoudelijk goed uitvoerden, maar juist de verloskunde is bij uitstek een vakgebied waarbij richting de patiënt veel meer komt kijken dan alleen maar medisch-inhoudelijke kennis en kunde.

Life-changing event
Het krijgen van (een eerste) kind is een life-changing event, zo schreef gynaecoloog Alec Malmberg onlangs op ZorgkaartNederland. Dat behoeft aandacht, tijd en oprechte interesse. En bij toeval vond ik al die elementen in mijn nieuwe verloskundigenpraktijk, waar ik gevoelsmatig het grootste deel van mijn zwangerschap heb gezeten. Terwijl het in werkelijkheid maar een vierde deel is geweest. Dat zegt wel iets over het belang van de kwaliteit van de ‘zachte’ kant van de zorg.

@Anouk_Schrijft

 


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.