Naar de navigatie Naar de inhoud

Vegetarische medicijnen

Geplaatst op 8 november 2022 door - 367 keer bekeken

Foto Vegetarische medicijnen

Ja, u leest het goed. Voor mensen die vlees eten is dit onderwerp misschien niet interessant, maar voor vegetariërs, zoals ik, is dit een aandachtspunt waar de ziektekostenverzekeraar geen boodschap aan lijkt te hebben. Extra betalen dus. Hoe zit dat?

Vitamine D

Ik gebruik al jaren maandelijks een hoge dosis vitamine D vanwege osteoporose. Voorschrift van specialist en voorgeschreven door mijn huisarts. Het wordt altijd vergoed. De ampullen met vloeistof die je met wat eten/ yoghurt moet gebruiken, zijn vegetarisch én glutenvrij, zoals ik bij mijn apotheek heb laten registreren.   

Nu er aangekondigd dat we vitamine D per 1 januari 2023 zelf moeten gaan betalen, wat ik echt heel raar vind. Maar toen ik vanmorgen mijn herhaalmedicijnen voor vitamine D ging ophalen, moest ik al voor 4 maanden vitamine D het bedrag van € 22,86 betalen. Ik was erg verbaasd. Dat was nog nooit gebeurd.

De apothekersassistente vertelde me dat het geen zogenaamd ‘preferent medicijn’ was. “Is dat dan net veranderd?”, vroeg ik. Ze vertelde dat het per maand kon wisselen. Ik was sprakeloos. Zij kon daar niets aan doen natuurlijk. Ik vroeg haar wat dan het alternatief was, dat wel vergoed werd. “O”, zei ze, “dat zijn dan de capsules”. Toen ik vroeg of daar dan gelatine in zit, antwoordde ze bevestigend. Voor mij dus geen optie. Ik heb betaald en was boos. Op de zorgverzekeraar.           

Gelatine in capsules

Gelatine is een bijproduct van de leer- en vleesindustrie. Er zijn medicijncapsules met gelatine, maar er zijn ook capsules die zonder gelatine worden gemaakt. Als vegetariër vermijd ik gelatine omdat dat uit beenderen wordt gemaakt. Ik wil dat niet gebruiken. Omdat ik een emotionele vegetariër ben, vind ik het echt heel vervelend om iets met gelatine te slikken. De apotheek houdt daar dus rekening mee. Maar de verzekeraar niet.   

medicatie Noks

Glutenvrije medicijnen

Naast mijn vegetariër zijn, eet ik ook (op medische gronden) glutenvrij. Ook daar moet ik op letten bij medicatie en de apotheek heeft dat geregistreerd. Een voorbeeld:

Omdat ik maandelijks vitamine B12 spuit, moet ik daar op voorschrift van een arts ook foliumzuur bij gebruiken. Wekelijks een tabletje van 0,5 mg. Het middel dat door de zorgverzekeraar wordt vergoed (het preferente middel), bevatte echter gluten. Mijn vorige apotheek bestelde voor mij dan apart een merk zonder gluten. Dat was iets duurder, ik geloof 1 euro per potje, maar dat lieten ze me niet betalen. Toen die apotheek werd overgenomen door een andere apotheek, moest ik bij die apotheek steeds het hele bedrag van het glutenvrije medicijn betalen, dus niet alleen het verschil.

Het ging me niet om het bedrag maar om het principe. Ik heb nog geprobeerd het bij mijn zorgverzekeraar aanhangig te maken, maar ik kreeg geen gehoor. Inmiddels koop ik het foliumzuur zonder recept en betaal het zelf. Er wringt hier toch iets bij mij. 

Verzekeraars, alstublieft!

Verzekeraars, wilt u alstublieft aandacht hebben voor patiënten met diëten? Het kan toch niet zo zijn dat wij extra moeten betalen? Glutenvrij eten op medisch voorschrift en dan extra betalen? Vegetarisch eten, dat door veel mensen wordt gedaan om verschillende redenen, niet alleen om principiële redenen, maar het is ook gezonder. En dan worden wij gestraft door meer te moeten betalen? Het klopt gewoon niet.

Laat je horen

Gaat deze wijziging ook jou aan? Laat je dan horen. Bij je apotheek, al kan die er niet direct iets aan doen, maar vooral bij je verzekeraar. Dat kan je onder andere doen door een waardering over je zorgverzekeraar achter te laten. 

 Er is 1 reactie geplaatst

Anneke Palsma | 8 november 2022

Toch weer een staaltje van droefenis dat er bij het voorschrijven van medicatie geen rekening gehouden wordt met allergieën, intoleranties en ethische overwegingen die iemand heeft om bepaalde (groepen) producten niet te gebruiken.
Het zou toch veel gemakkelijker moeten: waarom kan een apotheker wel in de status noteren dat iemand topsporter is om er zo rekening mee te houden dat iemand bij voorkeur geen medicatie gebruikt waarin dopinggeduide stoffen voorkomen. Mensen met diëten zijn er nog veel meer, maar het zal wel weer een geldkwestie zijn die opgelegd wordt vanuit zorgverzekeraars. Weer een voorbeeld dat de marktwerking hier schade aanricht.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.