Verplegen is een ambacht

Geplaatst op 3 april 2014 door - 5657 keer bekeken

Foto Verplegen is een ambacht

Care en Cure zijn verschillende disciplines die elkaar aanvullen. In mijn ogen combineert een goede verpleegkundige een praktische instelling met een groot hart en een scherp oog.


Twaalfarmige verpleegkundige

Een verpleegkundige is praktisch en kundig. Het gaat om het vermogen om kennis en competenties te vertalen in praktisch handelen. Om een weg te vinden tussen logistieke uitdagingen, improvisatie en zorgvuldigheid. Laatst zag ik een tekening van een verpleegkundige met twaalf armen. Wat mij betreft een aardige schets van de werkelijkheid.

Groot hart
Verder heeft een verpleegkundige als het goed is een groot hart. Het vermogen om contact te maken en de patiënt op zijn gemak te stellen. Voor Care is dit niet mooi meegenomen, voor Care is het een conditio sine qua non. Zonder vriendelijkheid is verzorging vreselijk om te ondergaan.

Menselijkheid
Vriendelijkheid en oprechte warmte. Bereid én in staat zijn om de menselijkheid in elke patiënt te erkennen. Door een grapje, de bereidheid om door te vragen, een welgemeende stilte, het poetsen van een bril of het omdraaien van een kussen.

Scherp oog
Tot slot het scherpe oog. De oudere verpleegkundige die les gaf tijdens mijn opleiding heeft het er goed ingestampt: alles is informatie voor een verpleegkundige. Alles.

Tijdens het wassen, het gesprek, de wondverzorging komen bakken informatie binnen.

* Hoe ziet de huid er uit (droog, schilferig, gesmet, rood, glanzend)?
* Hoe voelt de patiënt zich? Klopt wat hij zegt met wat je waarneemt?
* Hoe reageert de patiënt op de nieuwe medicijnen?
* Hoe is de ademhaling (hoog, snel, kortademig, piepend, rustig, riekend)?
* Hoe is de geur van de urine, de kleur van het oogwit, de consistentie van de ontlasting?

Zoals ik al zei: alles is informatie.

Een vak apart
Ook al doe ik sinds jaren ander werk en ben ik begin dit jaar (terecht) uit het BIG register verwijderd, ik vind het nog steeds een prachtig vak. Een ambacht, dat draait om ogen, hart en handen. Alle drie in gelijke mate…

Ciska Rippen (@CiskaRippen)
Er is 1 reactie geplaatst


  • Nelleke Maris | 4 april 2014

    En het draait om 'oren'!
    Kom naar the European Listening and Healthcare Conference, 30 and 31 Oktober in Nijmegen http://www.skipr.nl/events/elahc.html

    Mooi statement over het vak van verpleegkundige overigens. Jammer dat je uit het vak bent trouwens.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland