Voeding (geen) effect op ziekte?

Geplaatst op 5 december 2017 door - 1697 keer bekeken

Foto Voeding (geen) effect op ziekte?

Wie reuma heeft, krijgt van de reumatoloog geen advies om zijn voeding aan te passen. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat voeding effect heeft op het ziektebeeld van de reuma.

Suiker mijden

Zelf ervaar ik dat niet zo. Toen ik net de diagnose reuma had gekregen ben ik in het alternatieve circuit op zoek gegaan naar manieren om zelf ook iets te kunnen doen tegen de reuma dan alleen de pillen te slikken van de reumatoloog. Als je op internet zoekt, vind je van alles. Zo las ik verschillende verhalen van reumapatiënten die baat hebben bij het mijden (want daar komt het vaak op neer) van bepaalde voeding(stoffen). Na veel lezen, sessies bij alternatieve genezers en uitproberen kwam ik tot de conclusie dat het mijden van suiker en slechte E-nummers (zoals E621, smaakversterker) voor mij werkt.

Als ik het over suiker heb, bedoel ik de toegevoegde suikers en niet de natuurlijke suikers uit fruit e.d. En die toegevoegde suikers zitten in heel veel producten, zoals vleeswaren, gerookte zalm, pastasauzen en natuurlijk frisdrank, vruchtensappen, drinkyoghurts en chocola, koek en snoep.

Nu was ik nooit een echte snoepkous en frisdrank dronk ik niet veel, dus dat kostte me weinig moeite om te laten staan. Ik schrok vooral van alle producten waarvan je niet verwacht dat er suikers in zitten, zoals bijvoorbeeld de gerookte zalm. Ik ben inmiddels heel handig geworden in het lezen van de ingrediëntenlijsten en weet dat de gerookte zalm van Lidl geen toegevoegde suiker bevat!

Inspiratie van foodbloggers

Wat me ook helpt is dat foodbloggen een enorme hype is waardoor ik meer inspiratie heb opgedaan over gezond eten. Er zijn een paar foodblogs die ik bijna dagelijks volg: ilovehealth en blijsuikervrij. Zij gaan uit van zo puur mogelijk eten, dus geen toevoegingen zoals kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen èn toegevoegde suikers. Sinds ik regelmatig recepten van deze foodblogs maak, eet ik ook minder vlees en meer groente en vis. Dit alles maakt dat ik me gezonder en fitter voel!

En dat hoor ik ook terug wanneer ik in de spreekkamer bij de reumatoloog of reumaconsulente zit. Met hen heb ik wel eens gesproken over mijn aanpassingen in voeding. Beiden gaven aan dat onderzoeken niet aantonen dat dit werkt. Eigenlijk zou je dan moeten leven van de lucht; zelfs water zou de ziekteactiviteit weer laten toenemen. Maar ze vonden het wel goed dat ik iets heb gevonden dat bij me werkt. En middels blogs probeer ik dit te delen.

Af en toe zondigen

Wanneer ik weer last heb van vermoeidheid vind ik het lastiger om me aan mijn eigen opgelegde voedingspatroon te houden. Ik merk dat ik dan meer behoefte heb aan suikerrijke producten. Dat is logisch, want suiker geeft energie. Helaas zorgt het na de piek ook voor een dal. Dus het helpt niet tegen mijn vermoeidheid. Ik weet het, maar als je door moet op je werk, is een snelle suikerpiek soms toch nodig. Het enige dat mij daarna helpt is mijn rust pakken en veel groente en fruit eten (bijvoorbeeld een glowing green smoothie). Dan voel ik me vaak weer ‘gereset’.

Natuurlijk zondig ik ook wel eens, want ik hou tenslotte wel van lekker eten en genieten. Dus ik drink heus nog wel een glaasje wijn en met een verjaardag neem ik ook een stukje taart. Zolang ik de 80/20 regel maar volg: als je 80% van de tijd goed eet, mag je 20% van de tijd zondigen. Voor mij betekent dit doordeweeks goed eten en in het weekend mag ik dan een croissantje met jam (die overigens ook goed suikervrij is te krijgen) bij het ontbijt en een wijntje bij de borrel.

In de decembermaand is het lastiger om die 80/20 regel vast te houden en verschuift deze gemakkelijk met al het snoepgoed en andere lekkernijen dat overal te koop is. Dan sta ik mezelf elke dag 1 lekkernij toe, maar ook daarin zijn nog ‘gezonde’ keuzes te maken: bij een natuurwinkel zijn betere varianten te koop van kruidnootjes, chocola enzovoorts. En in januari, de maand van de goede voornemens, ben ik weer extra streng om mijn lichaam in balans te brengen!
Er is 1 reactie geplaatst


  • Wies | 6 december 2017

    Erg interessant om te weten!


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland