Voorste kruisband gescheurd: opereren of niet?

Geplaatst op 7 juli 2015 door - 7658 keer bekeken

Foto Voorste kruisband gescheurd: opereren of niet?

De voorste kruisband is een belangrijke stabilisator van de knie. In Europa ontstaan de meeste voorstekruisbandscheuren bij voetbal. Meestal gebeurt dit door een actie waarbij alleen de persoon zelf betrokken is en niet door een botsing met de tegenstander!

Bij vrouwelijke sporters is de kans op een scheur in de voorste kruisband drie keer zo groot als bij mannen. Hoeveel mensen jaarlijks hun voorste kruisband scheuren is niet bekend. Ook is niet duidelijk of het aantal toe- of afneemt. Daarentegen is wel duidelijk dat in de hele wereld het aantal voorstekruisbandreconstructies sterk is toegenomen, in Nederland zelfs verdubbeld. In 2003 werd deze knieoperatie ongeveer 3000 keer uitgevoerd en momenteel al meer dan 6000 keer per jaar. Diverse oorzaken verklaren deze toename, onder andere de wens van de patiënt. Voordat patiënten de verschillende behandelopties en de voor- en nadelen daarvan hebben gehoord, staat hun keuze vaak al vast, merk ik: ze willen een operatie. 

Wetenschappelijk zijn nog veel vragen te beantwoorden

En dat verbaast me als orthopedisch chirurg. Veel vragen over voorstekruisbandchirurgie zijn namelijk nog onbeantwoord. Zo is nog niet duidelijk welke pees het beste de oude kruisband kan vervangen, waar deze pees in de knie geplaatst moet worden en hoe de pees het beste vastgezet kan worden. Ook over de beste revalidatieschema's na de operatie zijn nog veel vragen. En hetzelfde geldt voor de criteria wanneer het veilig is om weer te gaan sporten.

Hoe zit het dan met de resultaten van de operatie?

De resultaten zijn daarentegen een stuk duidelijker. Een voorstekruisbandreconstructie kan de stabiliteit van de knie aanzienlijk verbeteren. Bovendien is na een kruisbandoperatie de latere kans op meniscusletsel kleiner dan in een knie zonder voorste kruisband. Dat is goed nieuws, maar daar staan ook verschillende kanttekeningen tegenover. Ik noem er enkele:

 • Slechts ongeveer de helft van de patiënten keert op hetzelfde niveau van sporten terug. Opvallend: als een arts de resultaten van de kruisbandoperatie positiever voorstelt aan de patiënt – en dus minder aandacht besteedt aan de mogelijke complicaties of nadelen van de ingreep – dan is de kans op terugkeer op het oorspronkelijke sportniveau groter.
 • Patiënten onder twintig jaar hebben een grotere kans om nog een keer een kruisband te scheuren. Zowel van de geopereerde knie als van de andere knie.
 • Patiënten ontwikkelen na een kruisbandletsel, of dit nu wel of niet geopereerd wordt, eerder en ook vaker een versleten knie. Zeker als naast kruisbandletsel, ook meniscusschade is opgetreden. 

Wat moet de patiënt kiezen: fysiotherapie of operatie?

Als je de feiten op een rij zet, kun je je afvragen of alle patiënten die hun gescheurde kruisband laten opereren de juiste keuze maken. Een operatie is een goede keuze als met oefentherapie onvoldoende stabiliteit bereikt is. Soms kan echter ook worden volstaan met alleen stabiliserende fysiotherapie. In mijn optiek leent de kruisbandproblematiek zich bij uitstek voor shared desicion making. Oftewel: ga in gesprek met je arts en stel de goede vragen. Bespreek wat uw wensen zijn op het gebied van sport en andere activiteiten en maak samen met uw orthopedisch chirurg een weloverwogen keuze die bij uw situatie past.  

Christiaan Rompen
Orthopedisch chirurg
Er zijn 2 reacties geplaatst


 • Marinus | 11 mei 2018

  Ik ben 75 jaar heb op mijn 53 jaar een door een ongeval op het werk een scheurde voorste knieband , boven de 50 jaar volgens de behandelde arts wordt er geen kunstband ingebracht !! ik nu de laatste jaren veel gelopen o.a. ook de 4daagse 21 keer , nu heb ik tijdens het fietsen pijn gekregen , heb na enkele dagen nog gewandeld waarbij ik hevige pijn en door zaken heb gekregen 1
  Vraag; Bestaat er mogelijkheid tot een stabiele bandage t.b.v. het bewuste knie?

 • Giovanni Perini | 18 februari 2016

  Beste Christiaan,

  Helaas moet ik concluderen dat ik uit jouw verhaal geen duidelijkheid krijg over deze nadelen. De nadelen die je opgeeft:

  1-slechts de helft keert na een operatie terug op het oude niveau geeft niet aan hoe hoog dit percentage is zonder operatie. Als dit 0% is, dan is 50% nog altijd veel beter.
  2-Patiënten onder de 20 hebben sowieso een hogere kans op het scheuren van een kruisband. Dit zegt volgens mij niets over het wel of niet opereren.
  3-Patiënten ontwikkelen na een kruisband letsel eerder en vaker een versleten knie zegt ook niets over het wel of niet opereren.
  Uit deze feiten kan ik hooguit opmaken dat opereren niet zaligmakend is, maar dat is niet opereren ook niet.

  Je zegt feitelijk in het stuk alleen dat operatie een kans op meniscusletsel verkleint en de stabiliteit verhoogt. De andere feiten zijn niet gerelateerd aan de operatie.

  Ik hoor graag wat meer over de echte nadelen van opereren, deze haal ik nu niet uit het stuk.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland