Vriendschap is geen illusie

Geplaatst op 11 oktober 2018 door - 1291 keer bekeken

Foto Vriendschap is geen illusie

Het is weer oktober en dat betekent… kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘vriendschap’ en het motto is 'Kom erbij!'

Prachtige woorden, soms wel moeilijk in de praktijk. Vriendschap is iets heel moois, en zoals een wijze tegeltjesspreuk al zegt: ‘Heel veel dingen zijn overbodig, maar vriendschap heb je nodig.’

Als je een beperking hebt als kind, kan het nog een hele uitdaging zijn om vriendschappen te maken en te houden. Ik vond het zelf wel lastig om vriendschappen, vooral degene die nog niet zolang bestaan, te onderhouden in tijden dat ik veel ziek was of met in het vooruitzicht een grote behandeling, zoals de niertransplantatie. Van lotgenoten hoor ik dat zij ook wel boos of verdrietig zijn als ‘vrienden’ hen in de steek laten, omdat ze leuke dingen willen doen, waar je als patiënt simpelweg de energie niet voor hebt.

Kenmerken van vriendschap kunnen zijn het delen van dezelfde interesses, tijd met elkaar doorbrengen en geborgenheid bij elkaar voelen. Soms kun je dit bij lotgenoten vinden in die moeilijke tijd, soms ook niet. 

In het kinderboek ‘Sofietje en het geheim van de Kikker’ van auteur Erik Bosch heeft het hoofdpersonage Sofietje een gehandicapt broertje. Hij heet Igor en heeft een verstandelijke beperking. Hij stottert en kan niet goed leren op school. Zijn zus Sofietje neemt hem overal mee naartoe en ze spelen veel met elkaar. Sofietje en Igor beleven samen met een kikker dolle avonturen. Kikker is een wijze, grappige kikker die zelfs kan toveren.

In het verhaal worden moeilijke situaties aan de kaak gesteld, zoals pesten, discriminatie en sociale uitsluiting. Vervolgens worden deze uitdagingen op een verassende en eerlijke manier opgelost. “Het is normaal verschillend te zijn” is het motto van de schrijver.

Het is vast niet toevallig dat Sofietje erg van roze houdt; ze kleedt zich roze, kauwt op roze kauwgomballen en heeft een roze bril. Ze is erg lief voor haar broertje Igor, alles wordt uit de kast gehaald om hem minder bang en meer gelukkig te maken. Een heuse toverdrank van Kikker zorgt er misschien wel voor dat Igor heel gelukkig wordt.

In het echt bestaat er nog geen geluksdrankje dat al je kwalen doet verdwijnen, maar dit boek is zeker leuk om met kinderen bespreekbaar te maken dat 'iedereen erbij hoort’ en dat vriendschap geen illusie is.

 
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland