Naar de navigatie Naar de inhoud

Waardevolle samenwerking met een welzijnsorganisatie

Geplaatst op 14 april 2016 door - 7299 keer bekeken

Foto Waardevolle samenwerking met een welzijnsorganisatie

Onlangs is de wijkverpleging de samenwerking aangegaan met een welzijnsorganisatie uit Almere. Twee keer per week organiseert deze welzijnsorganisatie een activiteitenmiddag voor kwetsbare ouderen die normaliter zeer weinig buiten de deur komen. Nu kan men zich afvragen, wat heeft de wijkverpleging daar te zoeken dan? Samenwerken door mee te doen aan een potje Rummikub?

In het begin was dit voor mij ook even wennen, maar al snel bleek hoe waardevol deze samenwerking is. De aanmelding van de kwetsbare ouderen verloopt via de wijkverpleegkundige. Deze heeft de oudere in beeld omdat deze in zorg is of in beeld is gekomen door een aanmelding via de huisarts waarbij preventief gescreend is op kwetsbaarheid. Omdat de activiteitenmiddag vrij toegankelijk is, kan het zo zijn dat een oudere zich zelfstandig aanmeldt. Indien noodzakelijk kan de welzijnsorganisatie de oudere doorverwijzen naar de wijkverpleegkundige.

Signalen opvangen

Tijdens de activiteitenmiddag is de wijkverpleegkundige op dit moment een gedeelte van de middag aanwezig. Tijdens dit moment ben je als wijkverpleegkundige multi-inzetbaar. Zo heeft de wijkverpleegkundige de mogelijkheid om een presentatie te geven over bijvoorbeeld het gebruik van hulpmiddelen, maar kan er ook gevraagd worden om een oudere te begeleiden naar het toilet of medicatie aan te reiken of toe te dienen. Tevens pik je tijdens de gesprekken onder het genot van een kopje thee of koffie een hoop signalen op, waarmee je als wijkverpleegkundige weer aan de slag kunt. Zo ving ik bijvoorbeeld op dat een oudere graag eens naar de markt zou willen, maar vanwege haar slechtziendheid niet alleen durfde te gaan. Tijd dus om te kijken of er een vrijwilliger beschikbaar is om deze oudere te begeleiden.

Aan het einde van de middag vindt er een korte evaluatie plaats tussen medewerkers van de welzijnsorganisatie, de aanwezige vrijwilligers en de wijkverpleegkundige. Tijdens deze evaluatie worden bijzonderheden over de aanwezige ouderen besproken en zo nodig wordt er actie ondernomen.

Een bijzondere samenwerking waar naar mijn inzien iedereen baat bij heeft!

Dieuwertje Fabries



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.