Naar de navigatie Naar de inhoud

Wachttijden ziekenhuizen en klinieken overzichtelijk bij elkaar

Geplaatst op 12 augustus 2021 door - 10416 keer bekeken

Foto Wachttijden ziekenhuizen en klinieken overzichtelijk bij elkaar

Vanaf 12 augustus ziet u op één pagina van alle ziekenhuizen en klinieken hoeveel dagen u moet wachten voordat u aan de beurt bent. Vindt u het belangrijk dat u snel terecht kunt? En kiest u graag uw ziekenhuis of kliniek daarop uit? Dan helpt deze informatie u kiezen.

Kiezen met wachttijden

Wanneer u bij het ziekenhuis of een kliniek een afspraak maakt, moet u altijd een aantal dagen wachten voordat u aan de beurt bent. Die tijd wordt de wachttijd genoemd.

Sommige mensen willen wel een afspraak, maar hebben geen haast. Zij kunnen daarom andere informatie gebruiken voor hun keuze, zoals de gewenste reisafstand of de beoordeling door alle patiënten vóór hen.

Andere mensen willen graag zo snel mogelijk geholpen worden. Voor hen is het belangrijk te weten hoe lang ze bij ieder ziekenhuis moeten wachten.

Drie soorten wachttijden

Voor meer inzicht in wachttijden, vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan ziekenhuizen en klinieken hoe lang een patiënt moet wachten voor bepaalde onderzoeken of behandelingen.
Er zijn drie soorten wachttijden:

  1. wachttijden bij poliklinieken: de wachttijd tot een geplande afspraak op de polikliniek
  2. wachttijden voor diagnostiek: de wachttijd tot het geplande onderzoek (zoals een MRI)
  3. wachttijden behandelingen: de wachttijd tot een geplande behandeling (zoals een operatie)

De NZa en de Patiëntenfederatie hebben afgesproken deze wachttijden vanaf 12 augustus allemaal op ZorgkaartNederland te zetten. Op de pagina zorgkaartnederland.nl/wachttijden kunt u doorklikken naar het soort wachttijd waar u meer over wilt weten. Bijvoorbeeld over een afspraak bij de polikliniek ‘dermatologie’, voor een onderzoek ‘uitstrijkje’, of de behandeling ‘spataderen opereren’.

Ook overzicht per zorgaanbieder

De drie soorten ziekenhuisafspraken vindt u ook terug op de pagina’s van de zorgaanbieders. Hier vindt u onder het tabblad ‘wachttijden’ de wachttijd voor die zorgaanbieder. Ook staat het hier getoond, wanneer er ergens anders een kortere wachttijd is.

Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar een zorgaanbieder waar u snel terecht kunt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling.

Ga direct naar de pagina met wachttijden, of bekijk alle ziekenhuizen op ZorgkaartNederland en de waarderingen die hun patiënten hen hebben gegeven.  Er zijn 2 reacties geplaatst

Emre | 11 januari 2024

Een mdl arts of infectieoloog/internist voor een diagnose in de buurt van eindhoven maar het liefst zo snel mogelijk ben bereid om een lange stuk.te rijden zolang ik snel aan de beurt ben. Heb veel.last van.me.klachten.

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

Dank voor de reactie. De wachttijden kan je online vinden: https://www.zorgkaartnederland.nl/wachttijden

petra van Limpt | 9 mei 2023

behandeling carpale tunnel syndroom. acceptabele afstaand liefst zo snel mogelijk

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

Beste Petra, je kunt hier kijken voor de wachttijden voor de behandeling van cts: https://www.zorgkaartnederland.nl/wachttijden/initiele-operatieve-behandeling-carpaal-tunnel-syndroom-heelkunde-orthopedie-plastische-chirurgie Sterkte!

Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.