Naar de navigatie Naar de inhoud

Warming-up

Geplaatst op 15 oktober 2020 door - 1600 keer bekeken

Foto Warming-up

Het lijkt zo logisch. Toch doen we het niet. Een gezonde leefstijl aanmeten voor het voorkomen van ziekte en verminderen van klachten. Tijd voor verandering, dus.

Gezonder leven wordt steeds belangrijker. Jaarlijks overlijden 40 miljoen mensen aan chronische ziekten. We gaan niet meer dood aan polio, pokken, en de pest. Nee, we overlijden tegenwoordig vaak als gevolg van aandoeningen die wij ons zelf hebben aangedaan. Denk aan suikerziekte, bepaalde typen kanker, en hart- en vaatziekten. Ziekten die – zeker niet voor iedereen, maar wel voor veel mensen - met leefstijl samenhangen en bovendien, die vaak te voorkomen zijn.

Luilekkerland

Luilekkerland was de droom van de middeleeuwen. In zijn boek beschrijft cultuurhistoricus Herman Pleij de droom om geen ellende meer te hebben, niet meer zo hard te hoeven werken, en altijd lekker te eten hebben. Varkens die gebraden rondlopen met een mes in hun rug. De plek waar ganzen gegrild de geopende monden van je gasten binnenvliegen. Waar de rivierbeddingen gevuld zijn met de heerlijkste wijnen, waar het altijd mooi weer is, en waar iedereen met je wil slapen.

We zijn inmiddels in ‘luilekkerland’ aangekomen. De wereld waarin het ongezonde voor het grijpen ligt. Waarin we met onze bureaubaan van 9 tot 5 inactief zijn gaan leven. Waar in de supermarkten 70% van het aanbod ultrabewerkt, en dus ongezond blijkt te zijn. Waarin we de leefomgeving hebben veranderd in een plek vol met roltrappen, liften, en niet te vergeten scooterboys en -girls die een kant-en-klaarmaaltijd komen brengen. De tijd waarin sporten een ‘moetje’ is geworden, in plaats van onderdeel van ons leefpatroon. De wereld waarin de fitnesshype niet alleen een schoonheidsideaal maar ook een verdienmodel is geworden.

En waar de gezondheidszorg naar mijn mening nog teveel is ingericht op het negeren van een ongezonde leefstijl en behandeling van ziekten, in plaats van het bevorderen van een gezonde levensstijl en voorkomen van ziekte.

‘Bankhangen tot je ziek wordt, die tijd is voorbij. In 4 weken kun je al veel fitter worden.’
Goof Schep – Sportarts


Gezonde gewoonte

Ik hoop dat mijn ‘training’ een wake-up call is. De warming-up, om regie terug te nemen over je eigen gezondheid. Om je bewust te worden in welke wereld we nu leven. Wat gezondheid is, en hoe je hier grip op kunt krijgen. Later deel ik nog verhalen over wat je kunt doen (ik noem die de 'work-out' en 'coolingdown').

Om je te inspireren alvast vijf kant-en-klare tips om stap voor stap je leefstijl om te zetten in een nieuwe gezonde gewoonte:

  1. Word bewust: lees een boek, of bekijk een documentaire, over wat gezondheid, leefstijl en fit zijn betekent.

  2. Plan: doe weekboodschappen, zodat je – meestal ongezonde – impulsaankopen vermijdt.

  3. Kies slim: vermijd ultrabewerkte producten; koop voeding zo dicht mogelijk bij de bron.

  4. Begin klein: begin met een verandering zo klein dat het zinloos is om het niet te doen (bijvoorbeeld; zorg dat je de beweegnorm haalt – tweeëneenhalf uur bewegen per week, in plaats van vijf keer per week gaan sporten. Of eet iedere dag 250 gram groente, in plaats van helemaal nooit meer snoepen).

  5. Doe het samen: praat, sport, kook, en maak plezier samen. Zorg dat je iemand hebt waarmee je jouw verhaal kunt delen, waar je je bij vertrouwd voelt. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. 

 
Wat zijn uw ervaringen met artsen en therapeuten? Hielpen zij u ook met gezonder leven? Schrijf een waardering en doe uw verhaal. 



Er is 1 reactie geplaatst

L.A. Claassen | 16 oktober 2020

Het is bijzonder jammer dat er binnen de oncologische zorg nog steeds te weinig aandacht is voor onderwerpen zoals bewegen en voeding na de diagnose kanker. Waarom hebben wij oncologie diëtisten en en oncologie fysiotherapeuten (master) opgeleid zonder dat deze standaard onderdeel zijn van een vaak zware behandeling? Fitheid na de diagnose kanker kan bijdragen aan het succes van de behandeling en de kwaliteit van leven voor mensen met kanker. Het motto van het Nationaal Fonds tegen Kanker is een Langer Beter Leven voor mensen met kanker.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.