Wat als je lichaam het niet meer aankan?

Geplaatst op 13 september 2018 door - 680 keer bekeken

Foto Wat als je lichaam het niet meer aankan?

Vakantie, je kijkt er zo lang naar uit. Even niks aan je hoofd, geen zorgen, geen bedden opdekken, niet koken, wassen, etc. Je bent chronisch ziek, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook niet op vakantie zou kunnen.

Wij regelen vooraf alles, medische papieren zijn in orde, hotel geregeld voor de nacht vóór vertrek. We boeken de dure Business class, kun je liggen en slapen. Rolstoel en kruk mee. Privévervoer naar hotel. Krijgen een goede kamer. Deze vakantie gaat 'm weer worden net als vorig jaar. Ook geen problemen gehad.

In 2015 was ik in hetzelfde hotel gevallen, plat op mijn rug. Dokter kwam op de kamer, extra pijnstilling en ik moest meteen naar huis, daar lig je nog een week op bed en dat is geen vakantie. We hadden toen heen de comfort Economy stoelen geboekt. Meer beenruimte, rugleuning iets verder naar achter. Maar ik moest liggend terug. Ze had ook gezegd: liggend kun je hier misschien op Aruba nog wel 7-8 jaar komen, maar ik heb geen glazen bol en jij hebt een slechte rug. Het houdt een keer op.
SOS International gebeld, verteld dat op papier van de huisarts stond dat ik per direct liggend naar huis moest, zij wilden in het weekend mijn huisarts in Nederland vragen of ik in staat was vliegend liggend terug naar Nederland te komen. We vertelden nog: het is weekend en mijn huisarts heeft geen dienst, die is er pas maandag weer, ik kan niet op of neer. Die goede man ziet mij niet, dus weet niet hoe ik eraan toe ben. Enfin, ze regelden niks, hebben we zelf tickets geboekt, Businessclass en we konden naar huis. Een paar weken weer op bed gelegen om te herstellen.

In 2016 niet op vakantie geweest, twee rugoperaties gehad.

2017: Yes! We gaan weer naar Aruba. Twee weken heerlijk in de zee gedobberd, heerlijk gegeten, echt vakantie. Gesnorkeld, dat kan ik wel. Jammer dat de twee weken omvlogen, maar goed, volgend jaar 2018 gaan we weer. Twee maanden na thuiskomst geboekt.

2018! De eerste week ging redelijk. Ook alles weer goed geregeld, rolstoel en kruk mee. Veel mensen van het personeel in het hotel kenden ons nog, waren blij dat we er weer waren. Echter de tweede week ging ik al niet meer het water in, mijn rug voelde absoluut niet fijn aan. Wanneer ik naar het toilet moest, was het een aardig eind lopen met de kruk. Mijn echtgenoot ging regelmatig wandelen, want ook hij moet gewoon zijn ding blijven doen. Twee dagen voor vertrek naar huis, het was 6.00 uur in de ochtend, zakte ik door mijn been, veel pijn. Reisbureau gebeld, wat doe ik nu, ik wil naar huis, teveel pijn. Bel Tui maar, die hebben een nummer dat dag en nacht wordt opgenomen. Niet dus.
Zag bij KLM dat er nog 3 stoelen Businessclass vrij waren en gebeld met KLM. We moesten wel de volle mep betalen omdat we een pakketreis hadden geboekt. Maar goed, naar huis, ik was op van de pijn.

De dag na thuiskomst naar de huisarts en die constateerde littekenweefselontsteking. Het enige wat zou helpen was RUST! Veel liggen, beetje rondscharrelen in huis. Ik dacht nog: een kleine week en dan zal het wel over zijn, maar helaas. Niet dus. Advies huisarts: geen lange vliegreizen en geen lange autoreizen maken. Hooguit een weekend weg en dat is het. Je lichaam herstelt niet meer van het totaalplaatje, van boeken, regelen, dingen aanschaffen etc. De wassen na de vakantie. Kijk wat je nog in Nederland kunt volgend jaar.

Slikken! Ik ben pas 62, boos op mijn eigen lichaam. Drie weken later naar de pijnpoli, jaarlijkse controle neurostimulator en ook daar hetzelfde verhaal, veel pijn nog. Ook deze arts was recht voor zijn raap: je lichaam kan het niet meer aan, zoveel operaties, hou het bij kleine weekendjes weg. En hij verhoogde de morfinepleisters met 5 mcg. Meer kan ik niet voor u doen.

Op zo’n moment haat ik mijn lichaam. Boos: waarom ik? Is het dit nu? Andere mensen van onze leeftijd gaan nog op weg met caravan of camper. Nadat we het hier samen over hebben gehad, besluit genomen om volgend jaar wat weekendjes weg te gaan in Nederland. Dan moet het nog doordringen: heb ik het er nog voor over 2x eerder terug te komen van vakantie?

Nee. Ik heb FBSS! Failed Back Sugery Syndrome.* 

Knop wéér omgezet, we gaan genieten van de kleine dingen die nog wel kunnen. Makkelijk is het niet, maar mijn lichaam herstelt niet meer van verre vakanties en we hebben zoveel gezien, niks te klagen en ook Nederland is mooi en zeker met de afgelopen zomer van 2018 is het hier net zo fijn als in Aruba.

 

* Failed Back Surgery Syndrome (FDSS) is niet zozeer een syndroom maar een verzamelnaam. De naam staat voor een aantal aandoeningen die kunnen optreden na een rugoperatie zonder goed resultaat. Failed Back Surgery Syndrome is een chronische aandoening. FBSS ontstaat doorgaans na een discectomie, dit is een operatieve ingreep waarbij een schijf wordt verwijderd (bijvoorbeeld een kraakbeenschijf uit een gewricht). Een discectomie wordt vaak uitgevoerd in een poging om een hernia in de onderrug te verhelpen. Littekenweefstel dat ontstaat na een operatie en zenuwbeschadiging kan pijnklachten en neurologische uitval veroorzaken. Nadien is er nog steeds of zelfs meer last van rugpijn als voorheen.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland