Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat betekent gezondheid voor jou?

Geplaatst op 16 maart 2017 door - 6034 keer bekeken

Foto Wat betekent gezondheid voor jou?

De laatste tijd is gezondheid een thema waar ik me meer mee bezig hou dan voorheen. Het lijkt wel, alsof het thema belangrijker wordt naarmate je ouder wordt. Misschien is dat ook niet zo gek. De eerste jaren van je bestaan gaan in sneltreinvaart voorbij. Als kind ben je vooral bezig met ontdekken en leren, dan ga je studeren, begin je aan je eerste baan, tweede baan, misschien wel derde… Er komt een partner, een huis… En dan komt er een moment waarop je tijd hebt om over dingen na te gaan denken. Wat vind ik echt belangrijk?

Drukte op de beursvloer

Ik bracht onlangs een bezoekje aan de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. Het was een drukke bedoening op de beursvloer. Patiëntenorganisaties, sportaanbieders, masseurs, voedingsdeskundigen, boekverkopers en productaanbieders waren vertegenwoordigd. Iedereen probeerde, de één iets fanatieker dan de ander, om zijn boodschap over gezondheid aan de bezoeker over te dragen. Repen gemaakt van natuurlijke ingrediënten, gedroogd fruit, zeewier, voedingssupplementen, kiemgroenten, biologisch en glutenvrije producten, thee, je kon het zo gek niet bedenken. Het was leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Maar of ze nou ook allemaal echt zo gezond zijn?

Je bent wat je eet

Voeding speelt een belangrijke rol in mijn gezondheid. Je bent wat je eet, wordt ook wel gezegd. Maar wat is dan gezond? Daar hebben Marijke en Gaby van I’m a foodie wel een antwoord op. Zij deelden hun kijk op gezondheid tijdens een lezing op de beurs. Voor hen is gezondheid ‘niet ziek worden’. Dat is een hele objectieve benadering en maakt gezonde voeding daarmee ook meetbaar. Hun adviezen en recepten zijn gebaseerd op wetenschap. Van welke voeding is bewezen dat je er niet ziek van wordt, of dat je er gezondheidsvoordeel van hebt?

Gezondheid voor de wetenschap

De wetenschap heeft met onderzoek onder grote groepen mensen aangetoond dat een te hoge zoutconsumptie kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, en dus een grotere kans op hart- en vaatziekten geeft. Groene bladgroenten daarentegen verlagen juist de bloeddruk, dankzij een hoog gehalte aan nitraat. Dus een advies om niet ziek te worden volgens de wetenschap kan zijn: eet weinig zout, en eet veel groenten!

Gezond voelen dankzij voeding

Voor mij is ‘niet ziek worden’ niet de complete uitleg van gezondheid. Ook subjectieve waarden spelen een belangrijke rol in of ik me gezond vóel. Precies, voelen! Je fit voelen, lekker in je vel zitten. Hoe ik dat dan aanpak? Door te bewegen en in de basis dingen te eten die volgens de wetenschap gezond zijn, maar ook door goed te luisteren naar mijn eigen lichaam. En daarvoor moet je experimenteren, zodat je weet wat wel en niet werkt. Zo heb ik ontdekt dat ik bijvoorbeeld minder vaak buikpijn heb als ik veel groenten eet, weinig bewerkt voedsel en beperkt granen. Een beetje zoals het dieet van de oermens. Google maar eens op het ‘paleo-dieet’. Er zijn honderden verhalen te vinden van mensen die hier baat bij hebben: mensen krijgen weer een gezonde bmi, voelen zich energieker en er zijn zelfs diabetes- en reumapatiënten die geen medicatie meer nodig hebben!

Luister naar je eigen lichaam

Neem de wetenschap als basis, en ontdek van daaruit wat voor jou wel en niet werkt. Laat je niet verleiden door verkopers die beweren dat iets gezond is, want zij hebben voornamelijk hun eigen redenen om dit te roepen (bijvoorbeeld omdat ze er rijk van willen worden). Jij bent en blijft altijd de expert als het gaat om je eigen lichaam en gezondheid. Dus luister vooral naar je eigen lichaam en wees daar zuinig op!

Heb jij al geëxperimenteerd met voeding? Welke voedingsmiddelen maken dat jij je gezond voelt? Ik ben benieuwd!

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.