Wat hoor ik voor gezoem om mij heen?

Geplaatst op 19 april 2018 door - 416 keer bekeken

Foto Wat hoor ik voor gezoem om mij heen?

Van dialoog tot impact in de zorg: er zoemt van alles rond in congresland. Met kenniskaarten hoopt Expertise in kaart impact te hebben: mensen op weg helpen naar de juiste expert.

Het voorjaar is weer begonnen, ik ruik het verse gras dat voor het eerst gemaaid wordt, ik zie de mooie bloesems weer aan de bomen komen en overal hoor ik gezoem om me heen. Dat gezoem komt niet alleen van de bijen die ik aan het tellen ben tijdens de Nationale bijentelling, maar ik hoor ook ander gezoem. Het gezoem van zogenaamde buzzwoorden. De afgelopen weken woonde ik verschillende congressen bij en de termen innovatie, co-creatie, impact, duurzaam vlogen door de zaal. Maar hebben deze buzzwoorden wel het effect waar men op hoopt.

Persoonstitels

Half april was ik bij het congres Wetenschapscommunicatie in Wageningen. Het inspirerende congres werd afgesloten met spreker Noelle Aarts, hoogleraar Socio-Ecologische Interacties, een hele mond vol. Ook als je de omschrijving van haar functie leest, hou je eigenlijk nog steeds veel vraagtekens. Ze doet namelijk onderzoek naar strategische communicatie, met een accent op de betekenis van gesprekken en verhalen in processen van verandering en innovatie. Oké, en wat is het nu precies? Het grappige is dat ook aan de zaal gevraagd werd om mee te denken over een duidelijkere omschrijving van haar titel. Maar dan denk ik: dat kun je toch beter eerst verzinnen voordat de titel uitgedeeld wordt? Ik snap heel goed dat het veel interessanter lijkt als je met ‘dure’ woorden gaat rondslingeren en je daarmee de aandacht krijgt. Maar het moet ook weer niet teveel van de ‘gewone mensen taal’ afdwalen waardoor niemand eigenlijk meer weet wat het precies inhoudt.

Dialoog

Waar het op neer komt is dat Noelle Aarts zich veel bezighoudt met het voeren van dialogen (ja klopt, ook weer zo’n buzzwoord). Zij heeft verschillende richtlijnen opgesteld voor een dialoog, bijvoorbeeld dat je elkaar moet respecteren en dat je moet erkennen dat er meerdere waarheden kunnen zijn. En dat is volgens mij heel belangrijk, want in tegenstelling tot een debat en discussie is er bij een dialoog geen winnaar. Ze omschreef het heel mooi, namelijk als ‘De kunst van het samen nadenken’. En dat herken ik heel erg bij de dialogen die we organiseren tussen patiënten en specialisten. Er is ruimte voor meerdere perspectieven en er wordt geluisterd naar elkaar.

Impact

Een ander interessant congres met een buzzwoord was het Impactcongres georganiseerd door PGOsupport, een koepelorganisatie voor patiëntenorganisaties. ‘Expertise in kaart’ was genomineerd voor de Impactprijs en mocht met een poster de bezoekers vertellen over het project. Tijdens de dag werd ook duidelijk dat de definitie van het woord impact nog verder uitgedacht moest worden, maar vooral ook hoe je dit kan meten. Want wanneer heb je impact en hoeveel is dit? Aan het einde van de dag werden, na tromgeroffel, de prijswinnaars bekend gemaakt. Helaas hebben we de impactprijs niet binnengesleept, maar ik hoop met de kenniskaarten die we maken wél impact te hebben op de individuele patiënt met een zeldzame aandoening. Want als ik hem/haar help om sneller de weg te vinden naar de juiste expert, is mijn doel bereikt.


Op dit moment ben ik bijna klaar met het schrijven van een nieuwe kenniskaart. Stiekem scroll ik snel even naar boven om te zien of ik zelf geen buzzwoorden gebruikt heb voordat ik hem online zet…
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland