Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat moet de apotheek met mijn nierfunctie?

Geplaatst op 6 mei 2015 door - 3277 keer bekeken

Foto Wat moet de apotheek met mijn nierfunctie?

De laatste tijd komt het steeds vaker voor, dat in de apotheek om de nierfunctie wordt gevraagd. Of men belt de voorschrijvend arts om die nierfunctie op te vragen. Waar heeft de apotheker dat voor nodig?

Afvalstoffen

De nieren zijn zeer belangrijk voor ons lichaam voor de afvoer van allerlei stoffen. Geneesmiddelen en hun afbraakproducten bijvoorbeeld. Als zo’n middel in het bloed is opgenomen, vindt vaak afbraak in de lever plaats, de brokstukken verlaten vervolgens via de nieren het lichaam. Het kan ook via gal, zweet, speeksel, om er een paar te noemen, maar de nieren zijn de belangrijkste route.

De twee nieren die we hebben zijn ruimschoots voldoende om al die stoffen af te voeren. Ook één nier kan dat probleemloos aan. Maar op een bepaald moment kan die nierfunctie onvoldoende worden. Vaak op latere leeftijd, maar ook bepaalde ziektes – diabetes is een voorbeeld- hebben invloed op werking van de nieren.

Stapelen

Als de afvoer niet voldoende is, dan kunnen de afbraakproducten ophopen, stapelen noemen we dat. Sommige afbraakproducten vinden een alternatieve route, maar er kunnen ook gevaarlijk hoge bloedconcentraties optreden; er is dan sprake van een soort vergiftiging.

Als apothekers weten we heel goed bij welke stoffen we een extra risico lopen, zeker als de patiënt ouder dan 70 jaar is. In dat geval geven we geen medicijnen  bij een verminderde nierfunctie óf we passen de dosis aan. Alles in overleg met de voorschrijver – oftewel de arts -  natuurlijk.

Dat overleg kan soms even duren, maar het is een noodzakelijk onderdeel van ons werk. We zijn als apothekers vaak het laatste vangnet.

Steeds vaker zet de arts de nierfunctie op het recept. Volgens de wet is hij dat ook verplicht te doen als de nierfunctie afwijkt van “normaal”. In dat geval kunnen we sneller controleren of de medicatie bij elkaar past en of de dosering juist is.

Eerste uitgiftegesprek

Zo’n nierfunctie op het recept is te herkennen aan eGfr met een getal. Alles boven de 60 beschouwen we als normaal. Daaronder is het sterk afhankelijk van het middel en de dosering of er aanpassing nodig is.

Dit alles is ook onderdeel van de “begeleiding bij de eerste verstrekking” zoals de apotheker dit uitvoert. Hier is de laatste tijd veel over te doen, in verband met de kosten. Zowel de inspectie als de minister zijn het er over eens dat de apotheker verplicht is om dit te doen, samen met goede voorlichting rond deze eerste verstrekking. Natuurlijk zijn de apothekers het daar volledig mee eens.

@JaapDik

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.