Weerstand tegen de internetpolis

Geplaatst op 28 maart 2013 door - 1719 keer bekeken

Steeds meer zorgverzekeraars bieden een polis die alleen online zaken doet met de verzekerde. De discussie loopt nog of het wel goed is dat de verzekerde geen polis op papier krijgt toegestuurd, maar voorlopig lijkt het voor een bepaalde groep verzekerden een prima oplossing.Lage kosten
Deze groep verzekerden heeft een goedkopere polis, geen verspilling van papier en weten zeker dat ze alle informatie over hun polis, gemaakte kosten en eigen risico via een inlog kunnen terugvinden. Prima dus. Maar wat als je vertrouwde zorgverlener ervoor zorgt dat je niet kunt voldoen aan je polisvoorwaarden? Een voorbeeld van een melding bij de Zorglijn:

‘Ik heb sinds januari een zogenoemde internetpolis van mijn zorgverzekering. Dat betekent dat alles via het internet gaat. Een van de voorwaarden is dat ik mijn medicijnen bestel bij een internetapotheek. Bij een andere apotheek worden de kosten niet vergoed door mijn zorgverzekeraar. Ik vind dat prima. Een internetapotheek is voor mij erg handig, dan hoef ik daarvoor de deur niet uit. Maar mijn huisarts werkt hier niet aan mee. Hij is niet enthousiast over internetapotheken. De huisartsen in de regio hebben een afspraak gemaakt om geen recepten door te sturen naar de internetapotheek. Op mijn vraag of ik dan het recept kan krijgen, krijg ik nul op het rekest. De huisarts stuurt zelf het recept door. Ik ben benieuwd naar de redenen van deze huisarts om zijn patiënt geen recept te verschaffen en daarmee niet toe te staan een eigen keuze te maken. Wat wint de huisarts bij deze weigering? Bescherming van patiënten is prima. De huisarts kan zijn patiënt informeren en van advies voorzien, maar de huisarts mag geen keuze tegengaan. De patiënt heeft nu eenmaal het recht om zelf een apotheek te kiezen.'

Geen verspilling
Deze patiënt gaf aan een bijdrage te willen leveren aan verspilling in de zorg. Zowel voor de zorg als voor zichzelf. Een internetpolis is voor hem een van de middelen om dit te doen. Patiënten hebben recht op het maken van hun eigen keuzes. Dat is een groot goed en de basis van ons zorgstelsel.

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland