Naar de navigatie Naar de inhoud

Wegwijzer voor kiezen van palliatieve zorg

Geplaatst op 10 juli 2020 door - 1729 keer bekeken

Foto Wegwijzer voor kiezen van palliatieve zorg

‘Waar vind ik palliatieve zorg?’ Het is een simpele vraag, die best wel lastig te beantwoorden is, zeker als u goede palliatieve zorg zoekt. Omdat het een vraag is, die vaak leeft onder mensen die erop aangewezen zijn, leest u hier meer.

Als u niet meer kunt genezen, kan palliatieve zorg helpen, door lijden te voorkomen of te verlichten. Palliatieve zorg is dus de zorg die gegeven wordt aan mensen die niet meer kunnen genezen. Dat betekent niet per se dat deze mensen al bijna dood zijn. Veel mensen leven nog jaren en dat kunnen geweldig waardevolle jaren zijn. Dat laatste is juist het doel van palliatieve zorg.

Netwerk Palliatieve Zorg

Het helpt dan wel wanneer de geleverde zorg voor mensen in de laatste levensfase zo goed mogelijk is georganiseerd. Daarvoor wordt er in Nederland samengewerkt tussen thuiszorg, ziekenhuis, verpleeghuis, hospice en andere instellingen.

Voor die samenwerking is het Netwerk Palliatieve Zorg opgericht. Via dat netwerk kunnen alle aanbieders van palliatieve zorg elkaar aanvullen en helpen ze patiënten soepel over te gaan van de ene naar de andere zorgplek.

Zit er zo’n netwerk in uw buurt?

Hoogstwaarschijnlijk wel. Niet voor niets zijn er in Nederland namelijk 65 netwerk-regio’s. Grote kans dat er één in uw buurt actief is. U kunt dat controleren op de volgende manier:

Stap 1: Ga naar de website van Netwerk Palliatieve Zorg
Stap 2: Klik op het netwerk in uw regio. U komt op een regionale website.
Stap 3: Klik op ‘Zorg in uw regio’. U vindt een overzicht van soorten palliatieve zorg bij u de in buurt.

Hoe weet u wat u moet kiezen?

U kunt natuurlijk de zorginstelling kiezen die het dichtstbij is. Maar wat vindt u eigenlijk belangrijk? Wilt u bijvoorbeeld zorg zoveel mogelijk thuis krijgen? Dat kan! Zet voor uzelf maar eens op een rijtje welke eisen u stelt aan de zorginstelling of zorgverlener.

Lees ook eens ervaringen van anderen. Op ZorgkaartNederland vindt u deze ervaringen van andere mensen. U vindt er thuiszorg, hospices, ziekenhuizen, huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen.

Hoe het werkt?

Bij thuiszorg, verpleeghuizen en verzorgingshuizen op ZorgkaartNederland kunt u filteren op ‘soort zorg’ en vinkt u vervolgens palliatieve zorg aan. Dan ziet u alle instellingen die palliatieve zorg leveren. Hospices leveren zorg in de allerlaatste levensfase. Bij deze organisaties leest u vooral ervaringen van mensen over hoe zij de zorg voor hun naaste in deze allerlaatste levensfase ervaren hebben.

Kijk ook eens naar de ruim 170 hospices op ZorgkaartNederland >

Lees meer over palliatieve zorg op de website van de Patiëntenfederatie >Er is 1 reactie geplaatst

david. herman. | 3 augustus 2020

mijn zorg is gegaan als zeer proffesioneel en dus goed te noemen.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.