Naar de navigatie Naar de inhoud

Werken in de wijk vergt soms creativiteit

Geplaatst op 12 januari 2016 door - 9067 keer bekeken

Foto Werken in de wijk vergt soms creativiteit

“Kun je ervoor zorgen dat de 92-jarige mevrouw W. tijdelijk in een verpleeghuis wordt opgenomen? Zodat zij kan bijkomen van haar val.” Met deze vraag belde een huisarts mij laatst op. Mevrouw W. had een flinke smak gemaakt en had een aantal kneuzingen opgelopen. Geen directe crisissituatie, maar wel urgent genoeg om een bed voor haar te regelen in een verpleeghuis. Naar verwachting zou ze daar twee weken moeten blijven.

Beste oplossing

Maar hoe regel je een bed in verpleeghuis als alle tijdelijke bedden, zoals ze dat noemen, bezet zijn? Dat vergt enige creativiteit. Op zoek naar de beste oplossing, ging ik alle opties af. Wat kunnen mantelzorgers betekenen? Is er nog ruimte om nog meer zorg te leveren dan we nu al bieden? Misschien dan toch maar naar het logeerhuis?

Op dat moment komt er een appje binnen op de groepsapp van mijn team. Een collega meldt dat zij bij haar buurvrouw (de bewuste mevrouw W.) langs is geweest om haar te helpen bij het klaarmaken voor de nacht. Vrijwillig, vanuit de thuiszorg was dit niet geregeld.

Extra oogje in het zeil

Als ik de volgende dag de bewuste collega spreek, vertelt zij dat het voor haar geen probleem is om af en toe extra om de hoek te kijken bij haar buurvrouw. Ook een maaltijd opwarmen of bereiden blijkt geen enkel probleem. Om niet alles op het bord van mijn collega te leggen, besluit ik de zorg alsnog te intensiveren en zet naast de geplande ochtendzorg ook in de middag en avond een zorgmoment in. Met mijn collega maak ik duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld dat zij belangrijke veranderingen rapporteert in het zorgdossier van Mevrouw W. En dat zij met het team contact opneemt als zij taken van de thuiszorg vrijwillig overneemt.

Om kort te sluiten of mevrouw W. akkoord gaat met dit plan, bel ik haar in de middag op. Mevrouw vertelt enthousiast dat haar buurvrouw haar heel goed is komen helpen en dat ze het met deze zorg en de extra ingeplande momenten zeker wel ziet zitten om thuis te blijven wonen. Een opname is echt niet nodig.

Met een glimlach op mijn gezicht bel ik de huisarts op en vertel ik dat het geregeld is. Zo zie je maar, als we een beetje extra op elkaar letten, kom je al heel ver.

Dieuwertje Fabries



Er is 1 reactie geplaatst

monique | 13 januari 2016

Zo kan het ook. Als we met z'n allen een beetje op ons medemens letten en mogelijk wat willen doen. Maak je het mogelijk om iemand op hoge leeftijd thuis te laten blijven en haar te laten herstellen van haar val


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.