Naar de navigatie Naar de inhoud

Wie betaalt maakt de keuze

Geplaatst op 24 oktober 2013 door - 2196 keer bekeken

Laatst was ik bij de jaarlijkse toneelvoorstelling van de basisschool. Het stuk speelde zich af op de markt in een stadje. Er was een fruitkraam van de lokale fruitteler en een snoepkraam van de nieuwe snoepfabriek.Slechte gezondheid
De snoepfabriek was belangrijk voor de werkgelegenheid en daarmee voor de lokale economie. Elke maand kwamen er nieuwe nog lekkerdere snoepjes op de markt. Met de fruitkraam ging het hierdoor minder goed. In het stadje zag de tandarts steeds vaker kinderen met een slecht gebit. De huisarts zag meer kinderen met buikpijn en een slechte stoelgang. Iedereen wist hoe het kwam. Wat hebben ze eraan gedaan?

Herkenning
Voor mij was het zeer herkenbaar. Ik zie het vaker in het zorglandschap. Algemene gezondheid van de kinderen is erg belangrijk. Wat kan er worden gedaan aan afname van buikpijnklachten? Hoe voorkomen we een slecht gebit? Om het maar niet te hebben over preventie van overgewicht. Aan de andere kant, werkgelegenheid is van belang voor de economie. Eenieder moet zijn eigen keus en winkel houden. Er kan niet over en voor elkaar worden beslist.

Informatie
Toch is het nodig dat hier een keuze wordt gemaakt. Wie zal dat doen? De klant/ zorgconsument/patiënt heeft onvoldoende informatie om een keuze te maken en advies aan de zorgverzekeraar te geven. Te weinig informatie van de zorgverzekeraar om inzicht te krijgen in de factoren die de premie bepalen. Te weinig informatie van ziekenhuizen over kwaliteit, resultaten en risico’s van behandelingen. En wisselende informatie van dokters over welke kwaliteitsindicatoren geschikt zijn om te gebruiken voor een keuze.

Keuzes
Ook de zorgprofessionals in het ziekenhuis komen niet tot een keuze. Ze blijven álles doen. Volgens de media zijn financiële prikkels leidend en niet de kwaliteit van zorg. Het is heel moeilijk voor autonome medisch specialisten om elkaar aan te spreken wat eenieder wel of niet mag doen. Dus wordt de zorgverzekeraar aangesteld als maker van keuzes in het zorglandschap. Idealiter kiezen zij op basis van wat hun klant wil, maar tegelijkertijd is de zorgverzekeraar een commercieel bedrijf dat een positieve omzet moet genereren.

Advies
De keuze wordt een stuk gemakkelijker wanneer de genoemde partijen op de stoel van de ander gaan zitten en zeggen welke keuze moet worden gemaakt. De klant adviseert de dokter en de zorgverzekeraar. Veel klanten weten best goed bij welke dokter ze voor een bepaalde behandeling het beste af zijn. De dokter adviseert de klant en de zorgverzekeraar. Veel dokters weten goed op basis waarvan een klant zijn zorgverzekeraar moet kiezen.

Samenwerken
In het toneelstuk zijn het kinderen die een oplossing bedenken. De eigenaren van de snoepkraam en fruitkraam moeten samenwerken. Er komt een nieuw product bestaande uit fruit in de vorm van snoepjes. Goed voor de gezondheid en preventief om gezond ouder te worden. De jaarlijkse mogelijkheid om van zorgverzekeraar te wisselen komt er weer aan. Aan wie vraagt u hulp om tot een keuze te komen? Op basis van welke factoren kiest u een zorgverzekeraar?

@AlecMalmberg

 


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.