Wie heeft de regie?

Geplaatst op 15 maart 2016 door - 7621 keer bekeken

Foto Wie heeft de regie?

In zorginstellingen is de laatste tijd nadrukkelijk aandacht voor de rol van de patiënt. In onze maatschappij staat de burger steeds meer centraal. Eigen regie en zelfmanagement zijn veelgebruikte termen door de politiek, gemeenten en ook zorginstellingen. Om tot zelfmanagement te komen, is het nemen van goede, passende gedeelde besluiten door de patiënt en zorgverlener essentieel. Maar wie heeft in het maken van deze beslissingen de regie?

Gedeelde besluitvorming

Shared Decision Making’ ofwel gedeelde besluitvorming stimuleert het proces waarin de patiënt wordt geholpen de juiste keuze te maken als het gaat om diagnostiek of behandeling. Alleen staat dit samen beslissen van arts en patiënt nog in de kinderschoenen. Terwijl blijkt dat het goed inrichten en ondersteunen van het besluitvormingsproces de patiënt écht helpt. Patiënten zijn beter geïnformeerd. Ze zijn zich beter bewust van de voor- en nadelen van bepaalde keuzes. Ze voelen zich vaker tevreden en twijfelen minder over hun genomen beslissing.

Verreweg de meeste mensen willen actief betrokken worden bij het nemen van belangrijke medische beslissingen. Het overige deel laat de beslissing liever aan de zorgverlener over. Dit vraagt ook om een andere relatie tussen arts en patiënt. Waar vroeger de zorgverlener vaak de beslissingen nam voor de patiënt, is de patiënt tegenwoordig steeds meer betrokken en actiever. Zij weten meer en durven ook vaker hun ‘stem’ te laten horen. Gedeelde besluitvorming levert dan ook meer tevredenheid en een betere kwaliteit van leven op, aldus patiënten. Maar wat is kwaliteit van leven?

Kwaliteit van leven

Voor een oude man betekent dat het staken van alle behandelingen om in het bijzijn van familie en vrienden zijn laatste weken door te brengen. Zonder alle nare bijwerkingen van de behandelingen en zonder pijn om zo vredig te kunnen sterven. Maar voor een jonge moeder met twee kleine kinderen betekent het iets heel anders. Zij wil koste wat het kost doorbehandeld worden om haar leven te rekken. Zodat elke dag die ze nog bij haar kinderen kan zijn en hun glimlach kan zien, telt.

Dit laat zien dat kwaliteit van leven voor iedereen anders is. Wat maar eens benadrukt dat het zo ontzettend belangrijk is om samen beslissingen te maken in de zorg. Mensen die zorg nodig hebben en die zelf beslissen, maken doorgaans een weloverwogen en medisch gezien verstandige keuze. Bij goede besluitvorming stelt de zorgverlener veel open vragen, geeft en vraagt veel informatie. Vraagt of de patiënt wil participeren in de besluitvorming en houdt expliciet rekening met diens omstandigheden en voorkeuren. Geen mens is hetzelfde, dus stem elke keer opnieuw af met de patiënt en diens naasten wat voor hen kwaliteit van leven is. Wat voor hen de goede, passende beslissing is. Want uiteindelijk hebben zij de regie over hun eigen leven.

Samantha Ruesink

 
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • Samantha Ruesink | 23 maart 2016

  Beste Benko, en beste Sophie Hankes,

  Dank voor jullie reactie.

 • Benko | 15 maart 2016

  Treffend verwoord! Zelfregie en co-creatie uitgaande van individuele behoeften kunnen heel goed samengaan. Geldt ook voor ict tools die zelfredzaamheid faciliteren. Nu is vaak sprake van verplichte winkelnering. Neem de bekende grijze persoonsalarmering en sleutelkluisje aan de gevel. De klant betaald, maar heeft meestal geen keuze.

 • Mr Sophie Hankes, voorzitter SIN-NL | 15 maart 2016

  Geachte Samantha,
  Mooi empathisch pleidooi voor eigen regie van de patient en samen beslissen met arts waarvan je zelf constateert:" Alleen staat dit samen beslissen van arts en patiënt nog in de kinderschoenen".
  Belangrijke aanvulling: conform de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst heeft de arts een ethische, professionele en wettelijke plicht tot het verschaffen van volledige en correcte informatie aan de patient en mag de arts pas behandelen na toestemming van de goed geïnformeerde patient.
  Artsen zijn helaas nogal hardleers in het verbeteren en leren van hun fouten en dienen keer op keer gewezen te worden op hun plichten.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland