Wijkverpleging regelen, hoe doe je dat?

Geplaatst op 13 juni 2017 door - 2776 keer bekeken

Foto Wijkverpleging regelen, hoe doe je dat?

Heeft u verpleging en verzorging thuis nodig? Afgelopen jaar hebben wij veel materialen ontwikkeld die u helpen bij het regelen hiervan. Uiteraard hebben wij hiervoor de ervaringen gebruikt van de mensen die zelf verpleging en verzorging thuis krijgen.

 

Het onderzoek

Het begon in 2015. We hebben toen 152 (mantelzorgers van) ouderen geïnterviewd die verpleging en verzorging thuis ontvingen. Dit was bij bijvoorbeeld hulp bij het douchen en aankleden en het innemen van medicijnen. En wat bleek, veel van de mensen kozen niet bewust voor een organisatie. En dat terwijl de zorg toch iets heel  intiems is.

Verder hebben we gevraagd wat mensen belangrijk vinden bij verpleging en verzorging thuis en wat ze nodig hebben om een bewuste keuze te kunnen maken voor een thuiszorg organisatie.

De producten

Met de antwoorden op deze vragen en de ervaringen van mensen hebben wij drie producten gemaakt die mensen kunnen helpen bij het regelen van verpleging en verzorging thuis. Dit zijn de volgende producten:

•    De folder: ‘Uw route naar zorg thuis’ . Deze folder geeft aan welke stappen u kunt nemen om verpleging en verzorging thuis te regelen
•    De folder: ‘Zorg thuis, wat vindt u belangrijk’. Deze folder helpt mensen bij het voorbereiden van het eerste gesprek met de wijkverpleegkundige. In de folder verwijzen we naar Mijnkwaliteitvanleven.nl. Op Mijnkwaliteitvanleven.nl kunt u een online vragenlijst invullen. Deze vragenlijst helpt u om na te denken over wat u belangrijk vindt. Na afloop ontvangt u een persoonlijk overzicht. Dit overzicht kunt u gebruiken om in gesprek te gaan met de wijkverpleegkundige.
•    De vergelijkingshulp 'Verpleging en verzorging thuis' op ZorgkaartNederland.nl. Deze vergelijkingshulp laat zien welke thuiszorgorganisaties er zijn bij u in de buurt. In de vergelijkingshulp staan ook de ervaringen van mensen die thuiszorg hadden. U kunt dus zien of andere mensen tevreden waren of niet.

Hoe nu verder?

Om te zorgen dat de materialen komen bij de mensen die dit nodig hebben, hebben we digitale pakketten gemaakt. Deze pakketten sturen we naar de plekken waar de mensen komen die verpleging en verzorging thuis nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld gemeentes, ziekenhuizen en huisartsen. Deze organisaties kunnen zo de informatie digitaal verspreiden en folders printen en neerleggen. Op deze manier hopen we dat de mensen op tijd de juiste informatie krijgen op de manier die zij fijn vinden, want een goed begin is het halve werk.

Corrien van Haastert, Senior Beleidsmedewerker Patiëntenfederatie Nederland
Er zijn 2 reacties geplaatst


  • Frans | 16 april 2018

    Ik ga verhuizen naar Ophemert (Gemeente Neerijnen) en heb thans iedere ochtend en avond hulp met aan uitkleden en douchen.
    Op Zorgkaart Nederland vind ik geen Ophemert en ook geen Neerijnen. Wie kan mij wegwijs maken?

  • Frans | 16 april 2018

    Ik ga verhuizen naar Ophemert en ben op zoek naar thuisverpleging. Enkel, Ophemert staat niet op de zorgpagina, evenals Neerrijnen wat de Gemeente is van enkele Waaldorpen.

    Kunt u mij nader informeren?


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland