Naar de navigatie Naar de inhoud

World Kidney Day - niet met een korreltje zout nemen!

Geplaatst op 12 maart 2019 door - 2651 keer bekeken

Foto World Kidney Day - niet met een korreltje zout nemen!

Op 14 maart is het World Kidney Day, een dag om even stil te staan bij je nieren. Je nieren zijn belangrijke organen die onder meer de vochtbalans in je lichaam reguleren, afvalstoffen uit je lichaam verwijderen en een rol spelen in de hormoonhuishouding. Reden genoeg om hier zuinig op te zijn!

Mag het ietsje minder zijn?

Toch is het nodig dat organisaties campagne voeren om mensen alert te maken op een van de grote veroorzakers van nierschade van deze tijd: het overmatig gebruik van zout. De Nierstichting heeft  een kruidenwijzer uitgebracht, zodat de nierpatiënt met een zoutbeperkt dieet toch smakelijke maaltijden kan bereiden. Ook helpt minder zout in het algemeen om schade te voorkomen. Met de juiste kruiden is je maaltijd nog lekkerder en gezonder, getuige de slogan: Wie van z’n nieren houdt, eet minder zout.

De World Health Organization (WHO) roept op een theelepeltje per dag minder te eten, naar verwachting redt dit 2,5 miljoen levens. Een kleine moeite, groot plezier?

Uitgeteld...

Juist als je nieren niet goed werken, moet je veel laten staan wat eten en drinken betreft. Een streng dieet met eiwitbeperking, fosfaat- en kaliumbeperking naast het zoutarm eten is geen pretje. En dan prees ik mezelf gelukkig dat ik geen vochtbeperking erbij had, want dat leek me echt niet vol te houden! Alles wat je eet op een dag afwegen en tellen hoeveel je van wat binnen krijgt is al erg genoeg. Ik was de hele dag door aan het rekenen tot ik er uitgeteld van raakte! Dikwijls at ik maar zo min mogelijk op een dag, zodat ik in elk geval de grenzen van mijn dieet niet overschreed.

Donornier

Nu heb ik een goedwerkende donornier, maar toch blijf ik alert. Niet alleen wat betreft het geen zout gebruiken in mijn eten of de bereiding ervan; immers er zit in al het eten al vrij veel zout en dus krijg ik het toch wel voldoende binnen. Ook het aantal kopjes koffie op een dag beperk ik tot 2, maximaal 3. Want er zit veel kalium in koffie en als je eenmaal gewend bent aan een bakkie of 5 op een dag is het lastig afbouwen naar 2, mocht je onverwacht op een kaliumbeperkt dieet komen te staan…

Shake à la Sydney

Fruit mag je ook maar beperkt eten vanwege het kalium dat erin zit. Maar met een goedwerkende nier is het wel zo gezond voldoende vitamines en vezels binnen te krijgen. Elke dag maakt mijn lieve man Sydney dan ook een heerlijke “Shake à la Sydney” met daarin de dagelijkse portie fruit én spinaziebladeren en walnoten. Want het is best lastig om gedurende de dag voldoende vitamines binnen te krijgen/ Soms vergeet je door de drukte gewoon nèt die appel te eten tussendoor!

Meer nadenken bij minderen

Eigenlijk is het dan toch makkelijker dan gedacht om goed voor je nier(-en) te zorgen. Misschien is de World Kidney Day vandaag ook voor jou een mooie gelegenheid om een beetje meer na te denken over een beetje minder gebruiken van zout. Daarmee worden je nieren vast heel oud!

Meer informatie

  • Elk jaar op de 2e donderdag in maart wordt World Kidney Day (WKD) georganiseerd. WKD is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF). Wereldwijd wordt extra aandacht besteed aan nierziekten en het voorkomen daarvan.Kijk voor meer informatie en alle activiteiten op worldkidneyday.org
  • Nierpatiënten Vereniging Nederland heeft voor nierdialyse een vergelijkingshulp ontwikkeld, samen met Patiëntenfederatie Nederland. Deze helpt u bij het vergelijken van de dienstverlening van dialysecentra en dialyseafdelingen van ziekenhuizen.

  • Hoeveel zout eet je gemiddeld op een dag? Doe hier de zoutmetertest.
  • Lees meer over nieraandoeningen op ZorgkaartNederland.

 

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.