You’ve got the music in you

Geplaatst op 10 juli 2018 door - 397 keer bekeken

Foto You’ve got the music in you

De liefde wordt in ontelbare hits bezongen. De romantische. De zinderende. De nerveuze kalverliefde maar ook de onmogelijke en gekwetste liefde.Ne me quitte pas! En wat, dacht ik, als ik ‘liefde’ zou vervangen door werk in de zorg?

Met collega’s brengen we namelijk meer tijd door dan we met onze geliefden doen. De slaap niet meegerekend, hoop ik. Echter als er geen brood op de plank verschijnt, dan valt onze liefde op haar neus. En dus verlaten we huis en haard een aantal keren per week voor ons werk. De volgende lofliederen komen in mijn gedachten op als werk liefde is en liefde werk.

How Deep Is Your Love? (Bee Gees)
Cause we’re living in a world of fools
Breaking us down when they all should let us be…

Maak jij verbinding tussen wie je bent en waar jij je brood mee verdient? Wat brengt arbeid nog meer dan een salaris, zinvolle dagbesteding en een lege batterij aan het einde van de werkdag? In 1923 publiceerde Khalil Gibran zijn boekje ‘de Profeet’. Hierin schreef hij over arbeid: ‘…alle arbeid is ledig tenzij er liefde in woont. Wanneer je met liefde arbeidt, maak je een band met jezelf, met elkander en met God. Het is alle dingen die je maakt,  de adem inblazen van je eigen geest. Arbeid is zichtbaar gemaakte liefde…’ Mooier zou ik het niet kunnen zeggen. Jij?

Shine On You Crazy Diamond (Pink Floyd) 
Remember when you were young
You shone like the Sun
Now there’s a look in your eyes
Like there’s black holes in the sky…

Welke unieke combinatie van kwaliteiten huist er in jou? Kom je volledig tot je recht in je werk? Ken jij jouw kernkwaliteiten en gebruik je die wanneer je werkt? Ben je in staat om te spelen op je werk? De stralende edelstenen onder je collega’s herken je aan hun onuitputtelijke en spontane energie, het gemak waarmee ze hun taken uitoefenen en zich blijven ontwikkelen in nieuwe vaardigheden. Werken vanuit kernkwaliteiten is wat veel mensen in vrijwilligerswerk zo veel voldoening geeft. Zorg er dus voor dat je werk doet dat aansluit bij je pure kern. En als die kern (nog) niet voldoende in lijn is met je werk, is het raadzaam om energie te stoppen in zelfbewustzijn in plaats van burn out te raken.  It aint what you do. Its the way that you do it.

True Colors (Cyndi Lauper)
And I see your true colors
So don’t be afraid and let them show
They’re beautiful
Like a rainbow

Coachende managers. Geweldloze communicatie. Liefdevol leiderschap. Ze staan al een hele tijd in de management top 40. In een team deel je ogenschijnlijk dezelfde werkelijkheid met elkaar. Maar helaas wordt de subjectieve invulling daarvan slechts zelden met elkaar gedeeld. Succesvolle teams onderscheiden zich door het stellen van nieuwsgierige vragen en de waardering van diversiteit in onderlinge standpunten. “Hoe zie jij dit?” en “Bijzonder, ik zie het anders.” Vertrouwen in, en verbinding met elkaar, groeien het makkelijkste in een waarderend klimaat dat diversiteit omarmt.

Tot hier heb je een paar gedachten kunnen lezen over mijn liefde voor muziek. Mijn streven om arbeid te bezielen met positieve energie. Welke inzichten heb jij uit de creatieve kunsten gehaald? Ik ben benieuwd wat jij hebt gevonden en wat je hierover wil delen.

Wim Raaijmakers is teamcoach en vertrouwenspersoon bij ZuidZorg. Hij blogt over zijn liefde voor de zorg en voor muziek.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland