Naar de navigatie Naar de inhoud

Zelfstandig(er) zijn dankzij Anne?

Geplaatst op 6 februari 2018 door - 1286 keer bekeken

Foto Zelfstandig(er) zijn dankzij Anne?

Mijn nichtje Anne heeft een verstandelijke beperking. Dat betekent vanaf kleins af aan bijzonder speciaal onderwijs, sport- en andere clubjes alleen met gelijkgezinden, werken in een beschermde omgeving en wonen in een groep met 24-uurs begeleiding. Haar leventje speelt zich af in een vaste en vertrouwde kring van familie, collega’s, huisgenoten en hun familie en de begeleiding.

Inmiddels is Anne een 32-jarige dame, die bijna altijd goedgemutst is, en een heerlijk leventje leidt binnen haar woongroep Dolfijn. Sinds een tijdje kan Anne ook appen. En dat zullen we allemaal weten! Meestal gebruikt Anne de spraakoptie van Whatsapp. En hoor je het middengedeelte van een zin, want de spraakopnameknop is ofwel te laat ingedrukt of te vroeg losgelaten.

Maar dat is onbelangrijk. Kunnen appen heeft haar wereld een heel stuk groter gemaakt. Ze kan nu via spraak, beeld of icoontjes contact hebben met haar ouders, en anderen. En ze kan dat zelf, zonder hulp van de leiding. Ze doet het volop en geniet ervan.

‘Living well with Anne’
Zou mijn nichtje of één van haar acht huisgenootjes ook kunnen profiteren van die andere Anne? Anne, de avatar, met haar vriendelijke vrouwengezicht, die laat weten wanneer je je medicijnen moet innemen. Die je herinnert aan een geplande afspraak. Of die je voorleest over je favoriete onderwerp. Zonder dat je de begeleiding ervoor nodig hebt?

Over die ‘andere ‘ Anne had ik een gesprek met Stephanie Koenderink. Bij De Parabool in Deventer is ze projectleider ‘Living well with Anne”. Hier wonen mensen met een verstandelijke beperking en is de hoop en verwachting dat Anne hen meer zelfstandigheid gaat bieden.

Tabletproject
Stephanie heeft onlangs de eerste tablets binnengekregen. Ze laat me zien wat er op het scherm te zien is. Dat is het gezicht van Anne zien, plus bovenaan een aantal functies zoals ‘agenda’ en ‘contact’.
Het geven van het juiste commando, om Anne aan de praat te krijgen, is waarschijnlijk wel een uitdaging, verwacht Stephanie. Want Anne luistert nu alleen naar specifieke zinnen om ‘aan’ te gaan’. Ook omgevingslawaai kan de interactie verstoren.

Hoewel het project nog pril is, zijn de ervaringen van Stephanie positief. “Anne wordt als een persoon gezien. Ik heb gemerkt dat iemand echt duidelijker spreekt als hij bijvoorbeeld wil weten wat er op zijn agenda staat”. Ook de begeleiders die meedoen, zijn enthousiast en nieuwsgierig.

De bedoeling is om in de komende drie jaar in totaal twintig cliënten te laten kennismaken met Anne. Samen met de begeleider wordt per cliënt bekeken op welke manier Anne meer zelfstandigheid kan bieden. Per cliënt kan dat verschillen, omdat de ene cliënt graag herinnert wil worden aan medicijninname en een andere graag een schoonmaaklijstje wil horen. Want dan hoef je niet iedere keer bij de begeleiding aan de bel te trekken, als je het niet precies meer weet.

Dat er uitdagingen zijn, ligt voor de hand omdat Anne nog niet ‘af’ is. In de komende drie jaar zal blijken of de vriendschap tussen Anne en de cliënten een blijvertje is. En of mijn nichtje Anne er in haar toekomst nog plezier van kan beleven.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.