Naar de navigatie Naar de inhoud

Zie jij het ook?

Geplaatst op 29 november 2018 door - 989 keer bekeken

Foto Zie jij het ook?

On top of the world. Dat is hoe ik mij voel. Het uitzicht is onbeschrijfelijk mooi: een uitgestrekt landschap met bossen en meren en in de verte aan alle kanten omringd door bergketens.

Ik ruik de oranje aarde en de bakstenen van de ruïnes. Ondanks dat we in de brandende zon staan, voelt het niet te warm door de wind. Genietend kijk ik over mijn schouder naar mijn vriend, onze driver en een lokale gids die achter mij aan omhoog zijn geklommen. We dachten dat het een ontzettend zware klim zou zijn, maar dat viel reuze mee.

Weet jij het?

Weet jij nu waar we zijn? Welke aanknopingspunten kun je vinden? Roept deze tekst al een beeld bij je op? Je hebt natuurlijk nog niet heel veel informatie, behalve dat je weet dat we iets beklommen hebben, wat we bovenop aantreffen en dat het niet in Nederland is. Oké, ik zal jullie nog iets meer vertellen: "Dat zijn officieel de laatste twee traptreden", vertelt de gids wanneer hij wijst op twee nergens naartoe leidende traptreden bovenop de rots. We hebben al 1200 traptreden beklommen en lachend stap ik de laatste twee treden op. Yes, overwinning!

Details bieden het antwoord

En weet je het nu? Hoe meer details je te weten komt, hoe meer je een richting op denkt. Je weet nu dat we met 1200 traptreden een rots hebben beklommen. Zoek met de termen '1200 traptreden' en 'rots' op internet en voilà , daar verschijnt het antwoord! Mijn vriend en ik zijn op rondreis in Sri Lanka en hebben Sigiriya beklommen, ook wel de Leeuwenrots genoemd.

Informatie nodig voor diagnose

Wanneer mensen met klachten bij een arts aankloppen, heeft hij eigenlijk een vergelijkbare invulpuzzel. Op basis van de gegeven informatie, probeert de arts zo goed mogelijk een diagnose te stellen. Hoe meer informatie een arts krijgt, hoe beter hij een diagnose kan stellen. Dit is echter niet altijd makkelijk, zeker niet wanneer een patiënt een zeldzame aandoening heeft. Deze geeft vaak in het begin vage, aspecifieke klachten, waardoor het lang kan duren voor de juiste diagnose gesteld is.

Het plaatje compleet

Wanneer je een zeldzame aandoening hebt, is de diagnose nog maar het begin van de zoektocht. Want wie heeft de meeste kennis over jouw aandoening en waar kun je heen voor de juiste behandeling? 'Expertise in kaart' biedt hier een antwoord op en laat zien hoe de zorg voor zeldzame aandoeningen georganiseerd is.

Informatie, hoe onbenullig het detail ook lijkt te zijn, kan cruciaal zijn voor de juiste beeldvorming. Als ik bijvoorbeeld het woordje 'rots' niet had genoemd, is het een stuk lastiger om op internet te vinden waar we waren. De toevoeging van dat ene woordje, leidt je zo naar Sigiriya in het prachtige Sri Lanka!



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.