Naar de navigatie Naar de inhoud

Ziekenhuisnacht

Geplaatst op 10 februari 2015 door - 3728 keer bekeken

Foto Ziekenhuisnacht

Ziekenhuizen en nachtrust. Geen geweldige combinatie helaas. De omstandigheden om lekker diep te slapen ontbreken. Wat er in de ziekenhuisnacht soms wel is, is Tijd. Een kostbaar medicijn dat overdag vaak onvindbaar is.

Ziekenhuizen zijn gericht op het zo beter mogelijk maken van mensen. Dat proces is grotendeels instrumenteel: diagnose, medicijnen, behandeling, verzorging.

Lekker slapen

Er zijn nog veel meer factoren van invloed op een voorspoedig herstel. Slaap bijvoorbeeld. Slaap stelt het lichaam in staat om te helen.
Goed slapen vraagt voor iedereen andere omstandigheden. Een hard of een zacht matras, een koude of een warme kamer, raam open of raam dicht. Daarnaast vinden de meeste mensen stilte ook erg prettig.

In een ziekenhuis wordt de temperatuur vaak centraal geregeld. Als er al een raam open kan of een radiator is met knop, dan zijn daar nog de kamergenoten om rekening mee te houden. Natuurlijk kan er een extra deken op het bed, maar de katoenen exemplaren die veel ziekenhuizen gebruiken zijn dun en koel.

Vanuit hygiënisch oogpunt zijn kunststof kussen- en matrashoezen een goed idee. Om op te slapen is het matig: het ventileert niet en is zweterig. Gelukkig is het soms mogelijk je eigen kussen mee te nemen.

Stilte in de nacht

En stilte .. ach, stilte …. Verpleegkundigen en artsen die meedenken, trekken schoenen aan die geruisloos door de gangen gaan. Met name ’s nachts klinken klikkende hakken ver door.
De ziekenhuisnacht kent veel geluiden. De buurman snurkt. De infuuspomp piept. De patiënt aan het begin van de gang schreeuwt van pijn of verwarring.

Hazenslaapjes, meer zit er vaak niet in. Want naast de externe slaapverstoorders is er de pijn, angst en onzekerheid.
Thuis zijn die er ook, maar dan lig je in je eigen bed, met het raam open en de vertrouwde geluiden van het krakende huis om je heen.

Tijd en aandacht

Wat nog het beste medicijn is voor een goede ziekenhuisnachtrust is Tijd. Tijd die steeds schaarser wordt aan het bed. Tijd die verpleegkundigen en artsen in de nacht meer hebben dan overdag.

Als er op de afdeling geen onverwachte dingen gebeuren, is er tijd voor een praatje om de angst en onzekerheid te verlichten. Het kussen wordt geschud, de extra deken even voorverwarmd. En als het echt meezit pakt de mede-mens in het wit een krukje en komt even bij je zitten.
Tijd kan de ziekenhuisnacht dragelijk maken.

Ciska Rippen (@CiskaRippen)



Er is 1 reactie geplaatst

mariejose | 10 februari 2015

Dank voor deze blog. Ik laatst enorm boos geworden. Was ik net in slaap gevallen en zo ontzettend moe... Word ik om 6 uur alweer wakker gemaakt.. Had iets met aflossing van de nachtdienst te maken maar ik vind dat zo belachelijk.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.