Zit er suiker in theezakjes?

Geplaatst op 29 augustus 2019 door - 396 keer bekeken

Foto Zit er suiker in theezakjes?

We horen het mensen steeds vaker zeggen: óveral zit tegenwoordig suiker in! Zo ook krijgen we vaak de vraag hoe het nu zit met thee. Want als je geen suiker in je thee doet, ben je dan goed bezig, of krijg je ongemerkt toch een hoop suiker binnen?

Een tijd geleden kwam de Keuringsdienst van Waarde met de mededeling dat er tegenwoordig vaak in theezakjes suiker zit, zodat je thee een lekkere zoete smaak krijgt. Thee stond altijd bekend om een goede keuze. Er werd altijd gezegd dat water, thee en koffie (met mate) goede dranken waren om te kiezen omdat deze dranken geen calorieën bevatten. Het nieuws over suiker in theezakjes vraagt dan ook om wat opheldering. Want zoals we altijd zeggen: drink je calorieën niet, maar eet ze.

Korreltjes en stukjes

Wanneer je een zakje ‘gewone’ Engelse thee openmaakt, dan zal je daar niet snel korreltjes suiker in aantreffen. Maar scheur eens een theezakje met een smaakje open, of de luxere piramidezakjes, dan vind je daar - naast kleurrijke stukjes - ook suikerkorreltjes. Hoeveel suiker levert je dit nu op, in een kopje thee?

Let op: aroma’s

Op de verpakking staat dat de thee 0,5 gram suiker per 100 gram thee bevat. Niet veel dus, want de hoeveelheid suiker in je uiteindelijke kopje thee is minimaal. Wel staat het onduidelijk in de ingrediëntenlijst, dat de theezakjes suiker bevatten. Vaak zie je ‘aroma’s’ vermeld staan, in plaats van ‘suiker’. Niet heel duidelijk dus.

Wat kan je doen?

Wil je echt gezonde thee drinken? Dan kun je er voor kiezen om (groene) thee zonder smaakjes te kiezen, of voor losse theeblaadjes. Maar lang niet alle theesoorten bevatten suiker, dus het beste is gewoon om even de verpakking van jouw thee te lezen. Geen suiker in de voedingswaardentabel? Dan kan je gewoon thee blijven drinken!
Er is 1 reactie geplaatst


  • Bea de Bruin | 2 september 2019

    Die fabrikanten zijn lekker bezig. Ik houd helemaal van suiker in mijn thee. Maar wanneer je wel van zoete thee houdt kun je toch veel beter zelf suiker toevoegen. Dan zie je tenminste wat je doet.
    Maar de fabrikanten willen ons nu eenmaal verslaafd maken. Jammer dat alles alleen maar om geld moet draaien.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland