Naar de navigatie Naar de inhoud

Zo kies je een verloskundige die bij je past

Geplaatst op 29 februari 2024 door - 789 keer bekeken

Foto Zo kies je een verloskundige die bij je past

Na vijf zwangerschappen kan je me wel ervaringsdeskundige noemen. Ik geef je graag handige tips die helpen bij het kiezen van een verloskundige.

Jouw behoeftes als zwangere

Voor mij persoonlijk was het ook echt een zoektocht, zoals bij mijn laatste zwangerschap. Wat heb ik nodig van een verloskundige? Waarin voel ik me gehoord en gezien? Ik wil een verloskundige die mijn keuzes begrijpt, maar me ook wijst op eventuele risico’s. Ik wil een verloskundige die vanwege onze ervaring en situatie echt tijd heeft om ons te begeleiden in de eventuele moeilijke momenten. 


Begin je zoektocht met de keuzehulp Verloskunde en ontdek wat goed bij jou past.


Verschillende soorten verloskundepraktijken

Dit blog zou ik niet schrijven als er maar één type verloskundige of verloskundepraktijk bestaat. Op ieder potje past een dekseltje, toch? Zo veel verschillende soorten verloskundigen en praktijken zijn er ook.

Toen ik voor het eerst zwanger was in 2018, wist ik niet dat er verschillen zitten in soorten verloskundepraktijken. Ik koos er eentje die in de buurt ook spreekuur had. De website sprak me aan. Maar dat was het eigenlijk wel. 

Er komt al zo veel op je af. Dus logisch dat je waarschijnlijk alleen maar aan de meest praktische zaken denkt: dichtbij, bereikbaar met de auto of met het openbaar vervoer en de website spreekt aan.

Maar het kan je helpen om na te denken over wat voor verloskundige bij jou/jullie past. Wat zijn je behoeftes tijdens de zwangerschap? Wat vind jij belangrijk? Daarin kun je dus kiezen voor of een groepspraktijk of een caseload-verloskundige.
 

Een groepspraktijk of een caseload-verloskundige?

Een groepspraktijk is een verloskundepraktijk waar meerdere verloskundigen werken. Alle verloskundigen die in de praktijk werken maken tijdens de zwangerschap met jou kennis. Je weet natuurlijk niet precies wie er dienst heeft op het moment dat jouw bevalling begint. Je ziet dus altijd een vertrouwd gezicht. 

De voor- en nadelen van een groepspraktijk

-  Er is vaak minder tijd tijdens het spreekuur dan bij een caseload-verloskundige.

+  Is er een verloskundige in de praktijk ziek? Dan kan een collega het overnemen. Zo kan jouw afspraak toch doorgaan.  

Caseload-verloskundige

Een caseload-verloskundige is een verloskundige die alleen werkt. Zij werkt dus zelfstandig, en is jouw vaste aanspreekpunt.

+  Meestal hebben ze meer tijd en ruimte tijdens de afspraken. Een caseload-verloskundige heeft daarom meer mogelijkheden om rekening te houden met de wensen van jou als zwangere of van jullie als stel. Zo zijn jullie beter op elkaar afgestemd.

Wat voor mij persoonlijk heel fijn was dat ik wist dat ze extra tijd konden nemen als ik het nodig had. De miskramen die we hebben meegemaakt hadden wel hun sporen achtergelaten. Vanwege een eerdere postpartum depressie werd ik ook meer in de gaten gehouden door het ziekenhuis.

Maar ik wilde mijn eigen verloskundige zelf kiezen en als het moest, ook meenemen naar het ziekenhuis. Juist omdat je een band kan opbouwen met een verloskundige. Zo wist ze mijn zwakke plekken en kon ze mij echt steunen. Dat gaf me vertrouwen en houvast. Tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling.

Er is wel een nadeel van dit soort verloskundige. Is de caseload-verloskundige ziek? Of druk bezig met de bevalling van een andere klant?

-  Dan wordt de mail niet beantwoord en gaat je afspraak niet door. Er is dan geen back-up.
 

Waar wil je bevallen?

Deze vraag gaat ook altijd gesteld worden: waar wil je bevallen? Je hebt de keus uit een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. Een ziekenhuisbevalling wordt ook een poliklinische bevalling genoemd.

Soms moet je in het ziekenhuis bevallen. Dat hangt af van jouw gezondheid of die van de baby. Mocht er om wat voor reden een medische noodzaak zijn, dan krijg je een medische bevalling in het ziekenhuis.

Goed om te weten: niet alle verloskundepraktijken werken samen met alle ziekenhuizen uit jouw omgeving. Er is dus een kans dat ze niet mee kan naar het ziekenhuis om jouw bevalling bij te staan.

Deze tips helpen jou op weg

Ik zelf heb zowel een thuisbevalling met een verloskundige uit de groepspraktijk als een medische bevalling met een aanwezige caseload-verloskundige gehad. Voor elk is iets te zeggen.

Maar ik ben heel erg blij dat ik bij mijn laatste zwangerschap heb rondgevraagd naar een bepaalde type verloskundige bij de wensen die ik op dat moment had. Een website kan veel zeggen, maar een telefonische kennismaking des te meer.

Mijn wensen waren:

  • Meer tijd tijdens afspraken/controles.
  • Een verloskundige die mee gaat naar het ziekenhuis waar ik wil bevallen.
  • Een verloskundige die ruimte geeft aan mijn wensen (handsoff bevallen, geen medische interventies als het niet noodzakelijk is, baby huid op huid laten, geen mutsje op na de bevalling, badbevalling en de navelstreng laten uitkloppen).
  • Een verloskundige die in onze stad spreekuur heeft.
  • Empathisch, steunend tijdens moeilijke momenten. (Hiervoor heb ik personen uit mijn sociale netwerk benaderd of zij verloskundigen kenden die aan bovenstaande konden voldoen.)


Blijf vragen & blijf in gesprek

Ga in gesprek:
Wat denk je nodig te hebben tijdens je zwangerschap of tijdens je bevalling?
Wat vind je belangrijk?
Wil je eventueel in het ziekenhuis bevallen, en kan de verloskundige dan met je mee?

Blijf ook in gesprek met elkaar. Je wensen kunnen veranderen. Je situatie kan veranderen. Je weet wat ze zeggen toch: een bevalling gaat ‘nooit’ zoals je had gehoopt of verwacht, maar je voorbereiden met de juiste zorgverlener die naast je staat kan je precies ondersteunen zoals je wel had gehoopt of verwacht.

Wil je weten welke verloskundige bij jou past?

Begin je zoektocht met de keuzehulp van Patiëntenfederatie Nederland en ontdek wat goed bij jou past.         

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.