Naar de navigatie Naar de inhoud

Zorgen om de zorg

Geplaatst op 16 juni 2015 door - 1609 keer bekeken

Foto Zorgen om de zorg

Ik kreeg van de week een rekeningoverzicht van de zorgverzekering. Een bedrag van ruim elfhonderd euro was door het ziekenhuis bij hen gedeclareerd. Een klein deel daarvan, iets van honderdtien euro, moet ik zelf betalen want dat valt onder mijn eigen risico. Het is half februari en door die betaling van honderdtien euro heb ik mijn eigen risico al verbruikt voor dit jaar. Dat zegt wel wat natuurlijk. Ik ben een dure gast. Nee, een dure patiënt.

Omdat ik wilde weten waar die declaratie van het ziekenhuis precies betrekking op had, heb ik met de betreffende administratie gebeld. Ik kreeg een heldere uitleg en schrok. Het blijkt dat die elfhonderd euro de kosten zijn voor één injectie met reumamedicatie. Ik ben oude kalenders en agenda’s door gaan spitten en wist weer om welk medicijn het ging. Ik weet dat ik vorig jaar een paar van die injecties in huis had. Het was het middel waarop ik, na een derde injectie, extreem allergisch reageerde. Waarvoor ik zelfs naar de huisarts moest, omdat ik er erg ziek van werd.

Betaald én weggegooid

Daarna ben ik direct gestopt met die injecties, maar ik had er nog een paar in huis, die ik dus ongebruikt weer terug kon brengen naar de apotheek. En die daar weer vernietigd zouden worden. Zeker wel drie stuks. Dus ruim drieëndertighonderd euro betaald én weggegooid. Zonde van al dat geld. Dat zou toch veel efficiënter moeten kunnen, dat voorschrijven van medicatie? Want nu heb ik het over flinke bedragen voor injecties, maar het is mij al vaak genoeg voorgekomen dat ik ongebruikte medicijnen terug moest brengen naar de apotheek.

Voor specialisten en artsen moet het toch vrij eenvoudig zijn om een recept voor een korte periode uit te schrijven in plaats van voor een aantal maanden? Er zullen toch wel meer patiënten zijn die bijvoorbeeld niet tegen een voorgeschreven medicijn kunnen? Of die om wat voor andere reden dan ook er mee (moeten) stoppen?

Besparen, besparen, besparen

Als ik dan eens uitreken wat ik in een jaar heb gekost aan medicatie, dan word ik er beroerd van. Ik moet erbij vertellen dat ik alle pillen en injecties slechts kort heb gebruikt omdat ik steeds te veel last kreeg van bijwerkingen. Ik ben er dus niet eens wat van opgeknapt, van al die medicijnen. Ik denk dat het tijd wordt dat het voorschrijven van recepten onder de loep wordt genomen. Echt, het zou een stuk efficiënter kunnen en voor patiënten en zorgverzekeringen een flinke besparing op kunnen leveren.

@MarySjabbens

Deze blog is eerder verschenen op www.marysjabbens.nl



Er is 1 reactie geplaatst

Abigail | 18 juni 2015

Ja, ik ken dat ja. Ik heb met eigen apotheker afgesproken dat ze mij, omdat ik door een mestcell activatie syndroom voor veel stoffen opeens allergisch blijk, een hoeveelheid voor paar dagen van alle nieuwe voorschriften meegeven plus receptje voor de rest, mocht ik het verdragen en er baat bij hebben.

Bij afhalen medicatie heb je ook, dat als je die al naar huis hebt meegenomen hebt en daar in doosje bleek, verkeerde of het een toedieningsvorm is die ik niet kan verdragen, deze ook vernietigd worden, net als zalf die niet in voorverpakt doosje zit, of geen verzegeling in de tube zit.

Dus zelf voorgesteld dat in apotheek door te lezen, open te maken in hun zicht aan de balie.

Dit zorgt samen met alle afspraken gemaakt te hebben,voor zo min mogelijke overschot.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.