Naar de navigatie Naar de inhoud

Zorgen voor de zorgen

Geplaatst op 1 september 2015 door - 1475 keer bekeken

Foto Zorgen voor de zorgen

Ik ben met mijn dochtertje bij het consultatiebureau. En na de gebruikelijke checks en metingen, stelt de consultatiebureaumedewerkster de vraag der vragen: Maakt u zich nog ergens zorgen om?

Van alles en nog wat

Ja, ik maak me zorgen. Ik maak me heel vaak zorgen, over van alles en nog wat. Soms lig ik er zelfs wakker van. Ben ik wel een goede moeder? Worden mijn kinderen uiteindelijk goed opgevoede zelfstandige burgers? Zullen ze wel gelukkig zijn in een wereld met zoveel ellende? Lukt het mij om tussen al die zorgen nog een hippe moeder, sexy vrouw, goede verloskundige en geweldige vriendin, buurvrouw, zus, dochter, kleindochter et cetera. te blijven?

En dan vergeet ik nog bijna de lichamelijke zorgen, zoals een nieuwe moedervlek op mijn rug, de zindelijkheidstraining van mijn 2-jarige peuter, de voorkeurshouding van mijn dochtertje en ga zo maar door. Om voor het gemak de echt ernstige zorgen om oorlog, terrorisme, en dichterbij: ernstige zieken,  nog maar opzij te schuiven.

Poeh, herken je dat?

Zorgen van alle dag

Misschien zijn we juist als zorgverleners daar wel extra gevoelig voor, ons zorgen maken. En niet het soort zorgen wat we soms heel gemakkelijk weg kunnen nemen door bloed te prikken of bloeddrukken te meten. Maar al die kleine zorgen die je gedachten veel te vaak vullen, om ze vervolgens weer naar de achtergrond te schuiven om zelf zorg te verlenen. Juist de zorgen van alle dag die afleiden en je doen richten op de wolken in plaats van de zon.

Daarnaast zijn er nog de zorgen die met ons vak te maken hebben. Zorgen om patiënten, zorgen wat de juiste behandeling is, zorgen of we de goede keuze maken. Of we goede zorgverleners zijn.

Zonnestralen door bewolking

Zorgen laten en een stukje bezorgdheid zien, om anderen of juist om jezelf. Zonder die bezorgdheid zouden we waardeloze zorgverleners zijn en empathie ver te zoeken.
Maar hoe zorgen we ervoor dat al die zorgen de bewolking niet te dik maken, zodat de zonnestralen niet meer zichtbaar en voelbaar zijn?

Nu geef ik je het liefst 10 toepasbare regels, maar helaas die heb ik niet.
Wat ik wel weet is het volgende:

In veel ziekenhuiskamers liggen ‘bijbels’, sommigen liggen daar al meer dan 50 jaar, alsof we toen ook al wisten dat naast goede medische zorgen, goed zorgen voor de ziel het genezingsproces bevorderde.

Tegenwoordig hebben we de Flow en de Happinez met mooie quotes waarin oude wijsheden in een nieuw jasje worden gestoken.

En misschien helpt nu net zo’n oude of nieuwe wijsheid je bij het vinden van rust voor vandaag, én vertrouwen voor de toekomst. Zodat we ons kunnen richten op de zorgbehoevende met alle zorg die in ons zit.

Vivian Vietje-Scholte



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.