Naar de navigatie Naar de inhoud

Zorgverzekeringen: je zou er hoofdpijn van krijgen!

Geplaatst op 24 december 2019 door - 1833 keer bekeken

Foto Zorgverzekeringen: je zou er hoofdpijn van krijgen!

Nog een paar dagen te gaan voor je je keuze voor je zorgverzekering moet hebben gemaakt: blijf je of vertrek je? Met dit verhaal wil ik er eigenlijk iedereen adviseren om je goed te verzekeren vóórdat je chronisch ziek wordt.

Al jaren ben ik goed verzekerd voor zorg. Wij kozen destijds voor een restitutiepolis omdat wij zelf de regie in handen wilden houden. We hadden negen fysiotherapie-behandelingen in ons pakket, hulpmiddelen werden tot € 250,00 vergoed en we kregen tot een bedrag van € 4.540,00 geneesmiddelen vergoed, die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Zoals een slaapmiddel omdat ik mijn nek niet goed kan wegleggen en dus niet ontspan.

Verandering in 2020

Onze verzekering heeft na tien jaar besloten de € 4.540,00 aan geneesmiddelen niet meer te vergoeden. Ook de eigen bijdragen hulpmiddelen worden vanaf 1 januari 2020 niet meer vergoed.

Ik maak gebruik van fysiotherapie om te voorkomen dat ik moet worden geopereerd, of juist na een operatie aan knie, rug, of scheefstaand bekken. Ik heb dus een hogere aanvullende verzekering aangevraagd, waarbij ook mijn hulpmiddelen weer worden vergoed, helaas nodig na een medische misser.

Dit jaar heb ik zelf mijn tweede rolstoel aangeschaft, omdat in de zomer mijn orthopedische laarzen vanwege de warmte niet te verdragen zijn. Met die laarzen heb je het idee dat je met een gipsen been loopt. Ze zijn sowieso niet geschikt om er kilometers mee te lopen. Het is en blijft een hulpmiddel. In de rolstoel kan ik teenslippers aan en gebruik ik wanneer ik naar het toilet moet, mijn zelf betaalde krukken.

Afgewezen

Ik bewaar altijd mijn verslagen van scans en operaties, want in België geven ze je alles wat van jou is mee. Door dit toeval zijn mijn man en ik erachter gekomen dat ik een syringomyelie in mijn nek heb. Deze geeft veel klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, verminderde fijne motoriek et cetera.

Ik wilde dus wel de duurdere aanvullende verzekering, ook in verband met niet vergoede geneesmiddelen uit de basisverzekering, hulpmiddelenvergoeding en meer fysio.

Na een tweetal dagen kregen we antwoord: “nee mevrouw, u bent afgewezen.” Huh? Waarom dan wel? Ik heb slechts één vraag beantwoord met JA, de vraag of ik reuma had. En ik antwoordde eerlijk: JA, artrose. En daarop werd ik afgewezen, want ik zou weleens meer fysiotherapie nodig moeten hebben.We kregen wel een ander pakket aangeboden, maar dat is niet wat ik wil.

Formulier invullen

Wat blijkt nu: een syringomyelie is ruggenmergschade. En dat blijkt volledig te worden betaald vanuit de basisverzekering. De verzekering zet echter - in deze drukke tijd - mijn fysiotherapeut aan het werk. Die moet een heel formulier invullen dat het ruggenmergschade is, terwijl er maar drie professoren in Nederland hiermee bekend zijn. Het radiologische verslag en brief van neuroloog aan huisarts zijn blijkbaar niet voldoende.

Nu moeten we nog even afwachten wat de verzekering gaat doen. Ik moet er bij vermelden dat wij een uitstekende verzekeraar hebben. Tot nu toe heb ik er nooit klachten over gehad of is er iets geweigerd……. tot nu dan.

Gezondheidszorg is voor de rijken

Zou ik bepaalde vorm van reuma hebben, dan kom ik middels de basisverzekering in aanmerking voor voldoende fysiotherapie, maar helaas, ik heb ‘’slechts” polyartrose. Juist in deze gevallen zou minister Hugo de Jonge fysiotherapie moeten aanbieden, vind ik, om te voorkomen dat het erger wordt.

Nu kunnen wij het betalen, maar je zult maar een klein inkomen hebben, dan haal je de geneesmiddelen die je zelf moet betalen niet. Dan ga je niet naar de fysiotherapeut. Gezondheidszorg is weggelegd voor de rijken en niet voor de middenklassers en de nóg minder betaalde werknemers.

Geen glazen bol

Met dit verhaal wil ik eigenlijk iedereen adviseren om een hogere aanvullende verzekering af te sluiten, voordat je chronisch ziek wordt. Ik weet het, we kunnen niet koffiedik kijken en hebben geen glazen bol, maar je ziet het: zorgeloos ouder worden is een sprookje.

>> Lees alles over zorgverzekeringen bij de Patiëntenfederatie

>> Lees over de poly-atrose-lotgenotenverenigingEr zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.