Zorgzame dieren

Geplaatst op 4 oktober 2018 door - 1970 keer bekeken

Foto Zorgzame dieren

Het is weer dierendag! Tijd om je (huis-)dieren weer eens lekker te verwennen.

Is jouw hond ook je beste vriend, je cavia of konijn je liefste knuffeltje en je poes je onmisbare gezelschap in huis? Voor mij geldt hetzelfde! Maar ze zijn ook zoveel meer.

Een lieve hond en kat voor een ziek kind

Vroeger voelde mijn witte kater Engelbert feilloos aan wanneer het tijd was voor mijn middagdutje. Met slechte nieren was ik als kind veel moe. Tussen het spelen door deed ik dan een slaapje op de bank in onze huiskamer. Ik mocht mijn hoofd op zijn warme lichaam leggen, alsof hij mijn hoofdkussen was. Heerlijk vond ik dat!

Ook mijn hondje Sammie, een kruising van een Jack Russel, hield me dikwijls gezelschap op een stretchbed in de huiskamer, wanneer ik weer geveld was door koorts of griep. Hij lag aan mijn voeteneind en hield mijn voetjes heerlijk warm. Samen met zijn broertje Mickey, een iets grotere hond, wachtten hij ook op iedere dialysedag rond 12 uur in de voorkamer. Dan keek hij naar buiten of ik er al aan kwam met de taxi. Altijd zorgde hij voor een enthousiast onthaal.

Een huis vol dieren

Ik heb nu zelf een gezin, en ook wij voelen ons pas echt compleet met wat lieve huisdieren. Dobermann Yara, poesje Pablo en twee konijntjes DeeDee en DooDoo (deze originele namen zijn verzonnen door zoonlief die destijds anderhalf jaar was). Dobermann Yara heeft een moeder die hulphond is, dus probeerde ik haar ook wat trucjes aan te leren. Toen ik niet mocht bukken of tillen vanwege een recente heupprothese commandeerde ik Yara om voorwerpen van de grond te pakken en aan te geven. Nu ben ik enigszins gerevalideerd, maar nog altijd heb ik Yara als ‘hulpje’ als ik lange afstanden loop en het landschap soms heuvelig is. Yara trekt me dan voort als het me even te zwaar wordt. Ook houdt Yara me – zoals een goede hond betaamt – warm als ik op de bank lig, vermoeid, ziek of juist herstellende.

Dieren in de zorg

Ook in een verpleeghuis kunnen dieren bewoners veel vreugde geven. Zo schrijft blogger Ben Tekstschrijver over geluksmomentjes die zijn moeder op leeftijd beleeft aan een zacht kuikentje dat een verzorgster op het zorgverblijf in de huiskamer op tafel zette.

Het bewijst dat de wederzijdse zorgzaamheid tussen mens en dier van alle leeftijden is, dit is zeker niet voorbehouden aan de jeugd.

Bij Het Beste Paard van Stal ligt het accent wel vooral op de jeugd. Ze geven begeleiding aan kinderen vanaf 4 jaar tot jongvolwassen.  Het aangaan van sociale relaties is voor sommige kinderen moeilijk, de interactie met paarden werkt therapeutisch.

Er zijn talloze voorbeelden van dieren die kwetsbare mensen helpen, ondersteunen en begeleiden. In professionele setting of gewoon thuis. Misschien goed om hier op dierendag eens bij stil te staan, en de dieren eens extra in het zonnetje te zetten.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland