Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Ziekenhuis

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

34 artikelen

Blog Kiezen voor een ziekenhuis dat bij je past

Kiezen voor een ziekenhuis dat bij je past

24 juli 2023 Marianne van de Water

Vandaag test ik één van de keuzehulpen op ZorgkaartNederland. Met deze keuzehulpen kunnen mensen zorginstellingen met elkaar vergelijken. Maar hoeveel mensen kiezen er bewust als de nood aan de man is?

Blog Er kan meer digitaal

Er kan meer digitaal

27 juni 2022 Redactie ZorgkaartNederland

Aris Jan van Ek, werkzaam bij ZorgkaartNederland, heeft inmiddels meerdere digitale consulten met zijn specialist gehad. In dit blog vertelt hij over zijn ervaringen, en deelt hij tips voor de toekomst:

Blog In het ziekenhuis met meerdere chronische ziektes

In het ziekenhuis met meerdere chronische ziektes

25 april 2022 Jeannette Woolthuis

Vanaf mijn vroege jeugd heb ik nare dingen meegemaakt in ziekenhuizen. Zo waren er bijvoorbeeld opnames door meerdere oor- en kaakholteinfecties. In de pubertijd kreeg ik jeugdreuma, en wanneer ik erg moe was kwamen daar ook nog eens epileptische aanvallen bij. Ziek zijn kost veel energie en de vermoeidheid doet mijn hoofd niet veel goed.

Blog Menselijke artsen maken het verschil - II

Menselijke artsen maken het verschil - II

23 november 2021 Cora Postema

Cora schreef eerder over haar diagnose baarmoederkanker, wilsverklaring, operatie en fijne nazorg door de gynaecoloog. Dit is wat er daarna gebeurde.

Blog Waarom ZorgkaartNederland zo belangrijk is

Waarom ZorgkaartNederland zo belangrijk is

16 januari 2020 Tineke den Boer

Wanneer ik van mijn huisarts een doorverwijzing krijg voor een specialist, gaat er direct een bericht per fax of e-mail naar het betreffende specialisme. Aan de huisarts vraag ik – als ik een voorkeur heb voor een specialist – dit erbij te zetten. Dit keer werd ik doorverwezen naar orthopedie. Daar heb ik wisselende ervaringen mee. Ik vind het belangrijk dat mensen deze ervaringen op ZorgkaartNederland delen, want dan heb je wat te kiezen als patiënt.

Blog Kanjer Kim

Kanjer Kim

8 augustus 2019 Marianne van de Water

Van de week belde ze me. We kennen elkaar van de telefoon. Al eerder hadden we contact met elkaar gehad. Ze klonk vriendelijk en jong. Deze dame was er zo één als de NMB (ze denkt met u mee) of misschien nog wel beter, als Tefal (die denkt ook aan alles).

Blog Sara Katharina de Bronovo – in een kameropera over humane zorg

Sara Katharina de Bronovo – in een kameropera over humane zorg

5 juni 2019 Noks Nauta

Terugkijken in de geschiedenis kan heel interessant zijn, ook in de zorg. In 1865 stichtte Sara Katharina de Bronovo (1817 – 1887) een ziekenhuis en een opleidingsinstituut in Den Haag. Zij vormden de basis voor het Bronovo ziekenhuis. Haar ideaal was zorg bieden. Ze kon toen nog niet weten hoe het nu met haar ziekenhuis gaat en om welke dilemma’s het in de zorg gaat.

Blog Ik heb extra tijd

Ik heb extra tijd

7 mei 2019 Klarinda Allema

Bijna anderhalf jaar geleden lag ik op de Intensive Care in Ede. De allergie voor mijn kat veroorzaakte een gigantische astma-aanval. Ik ging een week onder zeil en aan de beademing, zodat mijn longen konden herstellen. Hoe is het nu? Heb ik last van het Post Intensive Care Syndroom?

Blog Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

6 maart 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Rob Arens gebruikt vijf verschillende gezondheidsapps waarmee hij zijn bloeddruk in de gaten houdt, die hem herinneren wanneer hij welke medicijnen in moet nemen en hoeveel vitaminen en mineralen hij nog moet gebruiken. Waarom? “De apps geven inzicht in mijn gezondheid”, vertelt Rob.

Blog Dokters zijn leerzame patiënten

Dokters zijn leerzame patiënten

24 januari 2019 Noks Nauta

In Medisch Contact stond recent een verslag van een Amerikaans onderzoek naar wat er gebeurt als een arts in de rol van patiënt zelf een andere arts raadpleegt. De eerst gelijke rollen worden ongelijk. Omdat artsen zich dan anders kunnen gaan gedragen, lopen de artsen, als ze patiënt zijn, het risico op onderbehandeling of juist overbehandeling.