Blog

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

 • Schaapjes tellen

  Sinds mijn laatste uitval slaap ik beroerd. En dat is lastig: met slechte slaap - ik slaap gemakkelijk in maar niet goed door - functioneer ik overdag niet goed. Ik loop slechter en ben snel afgeleid. Als single kan ik niet een snurkende partner wegsturen als oplossing om beter te slapen. Was het maar zo simpel. Sinds artsen ook onderkennen dat een goede nachtrust haarlemmerolie is voor veel kwalen, is er meer en serieus aandacht voor. En kunnen wij slapelozen uit de kast komen en gewoon naar bed gaan om te slapen.
 • De kassa rinkelt bij ziekte

  Spannend! Behalve dat het nu in een doos met een Grieks opschrift zit, is mijn medicatie het laatste jaar onvoorspelbaar leverbaar. Ik haalde het eens per maand, nu is er steeds vaker maar voor een week aan de apotheek geleverd. Dat is lastig, wachttijden daar zijn niet altijd kort. Terecht hoor, iedereen verdient goede voorlichting. Maar ik betwijfel of er een integere reden is voor de slechte levering.
 • Warme jas

  Bijna 20 procent van de mantelzorgers in Nederland is overbelast. Het is loeizwaar om naast een normale baan een taak uit te voeren waarmee mensen die in de zorg werken hun boterham verdienen. En met de bezuinigingen in de zorg is een professionele thuiszorger niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer steeds harder werkende mensen hebben minder tijd om ook nog te mantelzorgen zonder overbelast te raken. Dat snapt iedereen met een greintje onHaags verstand.
 • Rechte tanden en scheve regels

  Het kostte een fortuin om mijn éénwortelige dubbele bovenvoortand, alsof ik een extra tand heb, in het gareel te krijgen. Zoveel voortanden passen niet in een mensenkaak en de tand zocht overdwars een plek. Mijn ouders reisden noodgedwongen stad en land met me af voor een oplossing. Onverantwoord veel nieuwsgierige blikken en röntgenfoto’s, een bataljon orthodontisten, een universitaire tandheelkundige kliniek en een broodnuchtere noordelijke orthodontist later werd een gezonde voortand getrokken. En werd de dwarse tand met een beugel recht in mijn kaak geschoven.
 • Kus me alleen als ik jarig ben

  Als mijn benen zwabberen en ik meer dan twee keer per dagdeel naar de wc ga, vraag ik de assistente van mijn huisarts om een blaasontstekingscheck. Huh? Blaasontsteking kan verschijnselen van ms veroorzaken, een pseudo schub. Ook griep, verkoudheid of een (virus)infectie van de bovenste luchtwegen kan dit uitlokken. En vanuit een pseudo schud kan ik uiteindelijk belanden in een echte uitval. Iets wat niet bovenaan mijn verlanglijstje staat.
 • Zweten is gezond!

  Tot dusver is er geen wonderpil, -kruid of -therapie om te genezen van mijn chronische ziekte. In mijn tijd van leven ga ik niet genezen. Het is zoals het is. Ik kan me wel beter voélen. 2nd best, ik doe het ervoor.
 • Een sterfgeval zonder begrafenis

  Met de diagnose van een chronische ziekte kreeg ik gratis een levenslang abonnement op een roestige achtbaan. Niet dodelijk, dat is een opluchting, maar what a ride.
 • Het belang van evenwicht

  In Nederland leven 5,3 miljoen mensen met een chronische ziekte. Ik zie graag meer van die 5,3 miljoen op straat en zo weinig en kort mogelijk in speciale instellingen. Meedoen in de gezonde mensenwereld is over en weer motiverend voor meer en minder gezonde mensen. Ik ben voor wederzijdse participatie: gezonder en ongezonder meer door elkaar en samen in evenwicht.
 • Schenk klare wijn om samen te beslissen!

  Als Kruidvat en ik er samen niet uitkomen, dan stap ik met een medisch probleem naar de huisarts. Als dat niet lukt, wacht het ziekenhuis: er is een serieuze hobbel op de weg.
 • 2635 prikjes zonder pijn

  Het eerste prikje dat een verslechtering (schubs) van MS afremt, gaf ik mezelf eind oktober 2007. Het tweede en derde zetten mijn toen zevenjarige zoon en vijfjarige dochter. Inmiddels ben ik 2635 prikken verder. Ongeveer, ik vergeet er weleens eentje. Veel mensen drinken koffie om wakker te worden. Ik prik en houd het bij groene thee.