Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Astrid van Jaarsveld

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

13 artikelen

Blog Minister Schippers u doet het goed

Minister Schippers u doet het goed

28 februari 2014 Astrid van Jaarsveld

  Geachte Minister Schippers, Beste Edith, Graag wil ik deze ruimte benutten om u een hart onder de riem te steken. Een hart onder de riem van een gezondheidszorgpsycholoog met een eigen vrijgevestigde psychologenpraktijk die sinds 1 januari 2014 met hart en ziel aan de Basis GGZ verslingerd is geraakt.

Vrouwelijk ondernemerschap in de zorg

5 november 2013 Astrid van Jaarsveld

Een glossy tijdschrift waarin ondernemers in de regio zich presenteren interviewde me over het thema vrouwelijk ondernemerschap. Dan gaat het in mijn geval natuurlijk over het spanningsveld tussen ‘geven’ als zorgverlener, ten gunste van je patiënt, en ondernemen, waarbij de nadruk, het woord zegt het al, ligt op ‘nemen’.

Blog ‘Mijn buurman? Die is gek, met zijn vieze…’

‘Mijn buurman? Die is gek, met zijn vieze…’

20 augustus 2013 Astrid van Jaarsveld

‘Destigmatisering’ is sinds kort speerpunt in het gezondheidsbeleid. Betrokken partijen hebben de handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat discriminatie van mensen met psychische problemen slinkt.

De gemeenschap moet zorgen, niet het individu

11 juli 2013 Astrid van Jaarsveld

Veel jongeren willen werken in de zorg. Niet omdat ze het menselijk lichaam nou zo interessant vinden, maar om dan voor je medemens te mogen zorgen. Iemand bijstaan die het zwaar heeft verzorgen.

Blog Zelfonthulling soft of grensoverschrijdend?

Zelfonthulling soft of grensoverschrijdend?

30 mei 2013 Astrid van Jaarsveld

Mag ik als psycholoog op ziekenbezoek bij mijn patiënt, of voor hem of haar in stilte bidden? Het houdt me bezig.

Schipperen tussen wanhoop en ethische dilemma’s

29 april 2013 Astrid van Jaarsveld

In mijn praktijk kregen we een wanhopige vader aan de lijn van een zwakbegaafde jongeman met de diagnose klassiek autisme. Er was sprake geweest van seksueel misbruik door zijn ex- vriend hetgeen ongeveer drie jaar geleden had gespeeld, maar tot een geschikte behandeling was het in een gesloten instelling niet gekomen.

Broer, ik kom op tv!

2 april 2013 Astrid van Jaarsveld

Vorige week belde een oud-collega met de vraag of ik tijdens de opnames van een reportage voor EénVandaag de rol van cursusleider op me wilde nemen. ‘Ik hoop dat ik je er niet mee overval’, zei ze.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

7 maart 2013 Astrid van Jaarsveld

Als psycholoog besteed ik veel van mijn werktijd aan uitleg geven. Bijvoorbeeld over hoe je met nare gevoelens om kunt gaan. Onlangs nog, aan een groep van ongeveer tien mensen. Eén van hen werkte als zorgverlener in een ziekenhuis. Ik vertelde de groep wat je met vervelende gevoelens kunt doen, om je uiteindelijk rustiger van binnen te voelen.

De wereld redden

14 januari 2013 Astrid van Jaarsveld

Eerst moet ik nog de wereld redden, daarna kom ik bij jou’ zingt Xander de Buisonjé. De wereld redden is voor mij een soort fantasie, die me onbewust voort lijkt te drijven. Elke dag weer aan de slag om een figuurlijke hand uit te steken naar mijn medemens, om met hem mee te denken. Om af te tasten en voor hem te verwoorden wat hij nodig heeft om zich beter te voelen, hem serieus te nemen in zijn ideeën en te luisteren naar zijn diepste zielenroerselen.

Keuzes in de zorg

10 december 2012 Astrid van Jaarsveld

Ook zorgverleners lezen deze blogs. In de huidige tijd, waarin het gaat over de stijgende kosten in de zorg, heb ik een idee om de zorg goedkoper te maken. In mijn geval weet ik het meeste van eerstelijnspsychologen-land. Vanuit de basisverzekering worden nu vijf gesprekken vergoed, waarbij er in het totaal honderd euro eigen bijdrage wordt verlangd. Mits het eigen risico al is verbruikt.

Filters