Blog

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

 • Vindbare informatie op een stabiele website

  In deze blogserie geven wij onze bezoekers een kijkje achter de schermen bij ZorgkaartNederland. Hierbij het blog van Christiaan van Wezel, functioneel beheerder bij ZorgkaartNederland.
 • Als ALS je leven binnen sluipt (10)

  Begin 2009 is bij mij de fatale aandoening ALS vastgesteld. In een aantal blogs wil ik u vertellen wat mij gedurende de afgelopen jaren is overkomen in de hoop dat iemand er iets aan zal hebben. Dit is mijn laatste blog. Het jaar 2014 kenmerkte zich door relatief snelle achteruitgang. Ik gebruik bewust het woord “relatief” omdat het onvermijdelijke verval bij het merendeel veel sneller verloopt. Voor mijn gevoel ging mijn welbevinden zo snel bergafwaarts dat ik mijn wensen voor mijn uitvaart op papier heb gezet. In hetzelfde jaar ging het psychisch met mijn vriendin erg slecht. Zo zeer zelfs dat we overwogen onze relatie te beëindigen en ik euthanasie overwoog om haar te bevrijden van de ondragelijke last die ik blijkbaar was. Mijn wil om door te leven was sterker. Mijn vriendin weigerde hulp te zoeken en kwam er zelf langzaam boven op. Onze relatie kwam mede daardoor in rustiger vaarwater.
 • Wat betekent gezondheid voor jou?

  De laatste tijd is gezondheid een thema waar ik me meer mee bezig hou dan voorheen. Het lijkt wel, alsof het thema belangrijker wordt naarmate je ouder wordt. Misschien is dat ook niet zo gek. De eerste jaren van je bestaan gaan in sneltreinvaart voorbij. Als kind ben je vooral bezig met ontdekken en leren, dan ga je studeren, begin je aan je eerste baan, tweede baan, misschien wel derde… Er komt een partner, een huis… En dan komt er een moment waarop je tijd hebt om over dingen na te gaan denken. Wat vind ik echt belangrijk?
 • Een knoop doorgehakt

  Al eerder schreef ik een blog over mijn dilemma over een nieuwe knie. Ik heb een beslissing genomen, de nieuwe knie zit er inmiddels in. Ik zal jullie met mijn blogs meenemen in het traject er naar toe, de ziekenhuisopname en het revalideren. Hiermee wil ik ook anderen waarschuwen en wijzen op hobbels en kuilen richting een nieuwe knie.
 • Gevonden worden in Google

  In deze blogserie geven wij onze bezoekers een kijkje achter de schermen bij ZorgkaartNederland. Hierbij het blog van Martijn Vermeulen, technisch productmanager bij ZorgkaartNederland.
 • Routineoperatie bij ALS patiënt en voetbalfanaat Ricksen

  Word jij ook opgeschrikt door de foto van voetbalfanaat Fernando Ricksen vanuit een ziekenhuisbed? Hij kreeg in 2013 de diagnose spierziekte ALS. In De Wereld Draait Door volgde een emotioneel betoog. Ricksen was er met zijn buddy De Vries, die een boek over hem schreef.
 • Kwetsbare ouderen

  Mijn buurman overleed vorige maand op 93-jarige leeftijd in een verpleeghuis. Vorig jaar stond hij nog op de ladder takken af te zagen. Meer dan 60 jaar woonde hij in zijn huis. De laatste 30 jaar in zijn eentje, na het overlijden van zijn vrouw. Hij fietste door het dorp, deed zijn boodschappen, was soms een paar dagen weg (dan bleek hij in het ziekenhuis te liggen) en bonsde elk jaar met Sinterklaas op onze ramen waarna er een fles wijn op de stoep stond.
 • Hoe vertel ik het mijn dokter? Tien tips

  Ponskaartje, waar is mijn ponskaartje. En sokken, heb ik wel schone sokken aan? Zometeen moet ik op zo’n bank voor een of ander onderzoekje en dan zit ik daar met smoezelige sokken. Dan denkt hij (ik heb een hij) natuurlijk dat ik mezelf verwaarloos. Zul je zien dat hij gaat vragen: heb je weleens moeite met aankleden? Dus ik moet ergens twee dezelfde schone sokken zien te vinden. Wat?! Hoelaat is die afspraak, ohnee ik dacht 3 uur! Half drie? Crisis en het is altijd zo lastig om te parkeren op dinsdag, nou ja we gaan, die sokken trek ik anders wel gewoon uit. Ja ik kom eraan even mijn voeten afspoelen.
 • Altijd blijven puzzelen

  In deze blogserie geven wij onze bezoekers een kijkje achter de schermen bij ZorgkaartNederland. Hierbij het blog van Susan Harnas, junior beleidsmedewerker bij ZorgkaartNederland.
 • Artsenkeuze

  Hoe zorg je dat je als patiënt centraal staat? Voor mij begint dat met mijzelf centraal te zetten in situaties waarin dat mogelijk is. Bijvoorbeeld in de beslissing naar welke arts ik ga. Ik vind keuze belangrijk. Daarom is volledige vrije artsenkeuze voor mij de doorslaggevende factor in onze beslissing voor een zorgverzekeraar. Dat is dus keuze één. Keuze twee is: door welke arts laat ik mij behandelen? Leg ik de nadruk op kunde of op vriendelijkheid? Speelt locatie een rol? Hierin heeft iedereen een andere afweging. Niet elke situatie biedt een keuze, maar als die er wel is, benut ik hem.