Blog

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

 • Toegang tot digitale zorg: wel een recht, geen plicht

  Sinds mijn geboorte in 1979 ben ik onder behandeling van het ziekenhuis, diverse specialisten stonden aan mijn bed. Eerst voor epilepsie, maar door slechte ogen en een verwijsbriefje naar een Academisch ziekenhuis kwam zes jaar later de werkelijke diagnose: nierziekte. Het was mijn vaders tweede natuur om alles te noteren, van doktersuitslagen tot ieder griepje en zalfje wat werd voorgeschreven. Immers werkte mijn vader als medisch secretaris bij het toen nog genoemde GAK (tegenwoordig het UWV). Dat leidde ertoe dat ik nu nog dozen vol heb staan met alle administratie. Een heerlijke maaltijd voor papiervreters.
 • Het empatisch vermogen van een bospaddenstoel

  Beste dokter, Ik zal u een plezier doen en u niet bij naam en toenaam noemen, maar het liefst zou ik dat wel doen hopende dat dit blog u bereikt. Want wat er vanochtend is gebeurd, maakt mij verschrikkelijk boos. Boos? Nee eigenlijk heel verdrietig. Verdrietig omdat er kennelijk nog zoveel mis is in zorgland en u geen andere mogelijkheid zag mij, ons, zo te behandelen deze morgen.
 • Wat is uw ervaring met geboortezorg?

  Wij zijn op zoek naar zwangere vrouwen en moeders die maximaal 3 jaar geleden bevallen zijn van hun kindje. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen met de geboortezorg!
 • ‘Bevallen’: van samen naar met zijn allen

  Toen ik zo’n 25 jaar geleden kinderen aan het opvoeden was, had je nog geen internet. Wij deden het met een paar boeken over opvoeden, aangevuld met goedbedoelde adviezen van onze ouders. Gelukkig kwamen wij wekelijks in aanraking met een paar ‘lotgenoten’ op een cursus ‘Samen Bevallen’.
 • Dubbele excuses voor onduidelijkheid

  Een dag na een chaotisch ziekenhuisbezoek met mijn pasgeboren zoon raapte ik de moed bij elkaar om de telefoon te pakken en het ziekenhuis te bellen...
 • Over misverstanden en kersverse moeders in een ziekenhuis

  Zenuwachtig en lichamelijk verre van fit liep ik samen met mijn partner en onze tien dagen oude zoon het ziekenhuis binnen. Op de plek waar ik met mijn bevalling ver vandaan wilde blijven, zou ons kleine hummeltje nu zijn eerste echo krijgen.
 • Kind op bestelling

  ‘Heb je zelf kinderen?’ ‘Nee,’ antwoord ik. ‘Nog niet.’ Als een cliënt tijdens de controle deze vraag op mij afvuurt. Na mijn antwoord concludeert ze: ‘Dan weet je ook niet hoe weeën voelen. Jammer, ik had graag een verloskundige gehad die zelf ook moeder is.’
 • Tijdens mijn werk als verloskundige mag ik cliënten het leuke nieuws meedelen wanneer hun kleine spruitje wordt verwacht. Steeds vaker gaan de wenkbrauwen iets omhoog en krijg ik de vraag hoeveel procent van de baby’s daadwerkelijk op de uitgerekende datum geboren wordt. Want zo’n datum zegt toch niks?
 • Terwijl ik voorovergebogen van de weeën uit de rolstoel stapte, greep ik me vast aan het bed in de warme verloskamer. Een zucht van verlichting ging door me heen. We waren in het ziekenhuis. De baby kon komen.
 • Met een vrolijk trappelende baby in m’n buik stapte ik samen met mijn partner het donkere kamertje binnen waar een echo werd gemaakt. Voor het eerst keek ik met een ontspannen gevoel naar het beeldscherm waar dadelijk de bewegingen van ons 36 weken oude kleintje te zien zouden zijn.