Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Dieuwertje Fabries

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

9 artikelen

Blog Een bakkie en een babbel

Een bakkie en een babbel

29 september 2016 Dieuwertje Fabries

Het viel mij en mijn collega's steeds meer op dat er een toenemend aantal cliënten moeite had met het bereiden van een (warme) maaltijd. Helaas blijken een aantal van deze cliënten wegens fysieke ongemakken ook niet erg ver buiten de deur te kunnen komen zonder hulp. Hierdoor kunnen zij niet aansluiten bij georganiseerde projecten of in het restaurant van een zorgcentrum voor het nuttigen van een maaltijd. Omdat een aantal cliënten met dit probleem in dezelfde straat woont, heb ik een signaal afgegeven aan het wijkteam met als doel te kijken welke mogelijkheden er zijn.

Blog Bureaucratie in de zorg

Bureaucratie in de zorg

3 augustus 2016 Dieuwertje Fabries

Het lijkt soms wel of de regels en de te nemen hindernissen in de zorgwereld met de dag toenemen. Uiteraard weet je als verpleegkundige in de wijk dat de zorg die je levert verantwoord dient te worden, dus dat doe je dan ook. Maar onlangs liep ik tegen een toch wel ingewikkeld bureaucratisch vraagstuk aan, wat voor de normale zorgleek waarschijnlijk niet meer te volgen is.

Blog Ga op onderzoek uit in je eigen wijk

Ga op onderzoek uit in je eigen wijk

7 juni 2016 Dieuwertje Fabries

Onlangs keek ik op een zondagavond het programma Nieuwsuur. Dit keer was een van de onderwerpen ‘Wijkverpleegkundigen helpen steeds vaker met huishoudelijke taken’. De situatie zoals in het programma werd geschetst, is herkenbaar.

Blog Er tussenuit glippen

Er tussenuit glippen

3 mei 2016 Dieuwertje Fabries

Voor zorgverleners is het vast herkenbaar dat je met de ene cliënt een betere band hebt dan met de ander. Soms kan dat zijn omdat die cliënt ontzettend mooie verhalen vertelt, je de humor van de cliënt erg kunt waarderen of simpelweg omdat je de cliënt al jaren kent.

Blog Waardevolle samenwerking met een welzijnsorganisatie

Waardevolle samenwerking met een welzijnsorganisatie

14 april 2016 Dieuwertje Fabries

Onlangs is de wijkverpleging de samenwerking aangegaan met een welzijnsorganisatie uit Almere. Twee keer per week organiseert deze welzijnsorganisatie een activiteitenmiddag voor kwetsbare ouderen die normaliter zeer weinig buiten de deur komen. Nu kan men zich afvragen, wat heeft de wijkverpleging daar te zoeken dan? Samenwerken door mee te doen aan een potje Rummikub?

Blog Gesprek over het naderende einde

Gesprek over het naderende einde

8 maart 2016 Dieuwertje Fabries

In het kader van preventieve signalering, volg ik inmiddels zo’n twee jaar een ouder echtpaar dat een verhoogd risico heeft qua kwetsbaarheid. In eerste instantie kwam ik daar voor een screening van meneer. Meneer was op dat moment 90 jaar, maar ondanks deze hoge leeftijd had hij nog niet zo gek lang geleden een nieuwe heup gekregen. Uit de screening die ik gebruik om de mate van kwetsbaarheid in te schatten, bleek dat het echtpaar zich aardig wist te redden. De echtgenote van meneer deed veel in het huishouden, zorgde op woensdag dat de was werd gedraaid en zette iedere avond een stevige maaltijd op tafel.

Blog Trots op mijn vak als wijkverpleegkundige

Trots op mijn vak als wijkverpleegkundige

11 februari 2016 Dieuwertje Fabries

Als iemand mij vier jaar geleden had verteld dat ik in de wijkverpleging zou gaan werken, had ik diegene flink uitgelachen. Want wie gaat er nou in de wijkverpleging werken? Tijdens mijn opleiding tot HBO-verpleegkundige moest ik er absoluut niet aan denken en was ik ook blij dat ik mijn maatschappelijk gezondheidszorg-stage binnenschools mocht doen bij gebrek aan stageplaatsen.

Blog Werken in de wijk vergt soms creativiteit

Werken in de wijk vergt soms creativiteit

12 januari 2016 Dieuwertje Fabries

“Kun je ervoor zorgen dat de 92-jarige mevrouw W. tijdelijk in een verpleeghuis wordt opgenomen? Zodat zij kan bijkomen van haar val.” Met deze vraag belde een huisarts mij laatst op. Mevrouw W. had een flinke smak gemaakt en had een aantal kneuzingen opgelopen. Geen directe crisissituatie, maar wel urgent genoeg om een bed voor haar te regelen in een verpleeghuis. Naar verwachting zou ze daar twee weken moeten blijven.

Blog Bewondering voor kwetsbare ouderen

Bewondering voor kwetsbare ouderen

1 december 2015 Dieuwertje Fabries

Als wijkverpleegkundige zit ik regelmatig bij een kwetsbare oudere thuis op de bank. Om te praten. Om te luisteren. Om tot steun te zijn. De situatie waar sommige ouderen zich in bevinden, is soms uitermate schrijnend. Bijvoorbeeld een oudere dame die na jaren werken en een goed huwelijk, steeds meer alleen in het leven komt staan, omdat dierbaren wegvallen. Of het echtpaar van in de 80 die de ziekenhuisopnames met elkaar afwisselen, waardoor ze telkens alleen wonen. Ondanks alles blijken deze kwetsbare ouderen nog zo ontzettend sterk.