Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Kosten zorg

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

5 artikelen

Blog Zijn dokters bang om beoordeeld te worden?

Zijn dokters bang om beoordeeld te worden?

8 november 2016 Dick van Gerwen

Het lijkt zo eenvoudig: je gaat naar een dokter, die stuurt hiervoor een rekening en omdat die rekeningen op kunnen lopen, is iedereen in Nederland daarvoor verplicht verzekerd. De zorgverzekeraar betaalt de rekening en iedereen is blij. Zo zou het moeten gaan, maar helaas werkt dat niet zo.

Blog Mantelzorgers meer dan een appendix

Mantelzorgers meer dan een appendix

16 juni 2016 Johan Carbo

Graag bracht ik deze week aan de verpleegzorg de uitgebreide complimenten over van de mondhygiëniste van mijn echtgenote. Het kon niet anders of er was in het verpleeghuis ruime aandacht besteed aan het dagelijkse tandenpoetsen. ‘Blijf haar gebit in de gaten houden’, was het steeds, de medici bleven het zeggen, ‘want ontstekingen zijn bij mensen met een hersenaandoening funest’. Complimenten dus voor de gebitsverzorging in het verpleeghuis. Zoals dat ook een schouderklopje verdiende (en glunderen oogstte) door met een ander matras een begin van doorliggen bij Ellen aan te pakken. Jammer dat het luchtkussen niet op twee personen is berekend. Het ontlokte bij Ellen de opmerking dat ze het leven met het nieuwe matras ineens ‘niet zo spannend’ meer vond. Onderschat mijn dementerende liefste niet! Ze kan nog altijd heel snedig uit de hoek komen.

Blog Verzorgers in de verpleeghuizen, sta op!

Verzorgers in de verpleeghuizen, sta op!

9 juni 2016 Johan Carbo

Afgelopen zondag haalde ik mijn vrouw om half elf ’s morgens in het verpleeghuis op voor naar huis. Ze zou er tot half acht ’s avonds blijven. Ik maakte met de verzorgers de afspraak dat ik alleen even om half vier ’s middags zou terugkomen voor een verschoning. Hetgeen ook gebeurde. De incontinentiemat werd losgemaakt en weer net zo ‘dichtgeklapt’. Niet nodig nog, niet te nat nog, het kon nog wel even voort. Dit echoot nog steeds na. Ik voelde me geroepen dinsdag met deze ervaring te beginnen tijdens mijn toespraak op het congres van psychologen in de ouderenzorg. Ik zei tegen de zaal, me nog altijd een vulkaan vol pijn te voelen. En daar is geen woord van overdreven. Van half 11 ’s morgens tot half acht ’s avonds één en dezelfde mat? Nieuw beleid. Kostenbesparing. Er moest op het incontinentiemateriaal bezuinigd worden. Dagelijks werd er te veel gebruikt. De zorgcalculators hadden hun slag weer geslagen. Konden wij onverrichter zake terug naar huis? Oh ja? En als mevrouw de voorzitter van de Raad van Bestuur gelijk een Linda de Mol haar broekje nat giechelde, liet zij het dan ook maar gewoon opdrogen? Geen verschoning? Geen sprake van natuurlijk. Het was bovendien 25 graden. Het was broeierig. Hygiëne! Waren ze nou helemaal van god los. Er bestond nog zoiets als het handhaven van ons beschavingsniveau.

Blog De kassa rinkelt bij ziekte

De kassa rinkelt bij ziekte

25 april 2016 Anja Prakken

Spannend! Behalve dat het nu in een doos met een Grieks opschrift zit, is mijn medicatie het laatste jaar (2016) onvoorspelbaar leverbaar. Ik haalde het eens per maand, nu is er steeds vaker maar voor een week aan de apotheek geleverd. Dat is lastig, wachttijden daar zijn niet altijd kort. Terecht hoor, iedereen verdient goede voorlichting. Maar ik betwijfel of er een integere reden is voor de slechte levering.

Blog Behandelindex voor fysiotherapeuten werkt averechts

Behandelindex voor fysiotherapeuten werkt averechts

13 januari 2016 Gerard Boschman

Als CEO van Intramed (ontwikkelaar van elektronische patiëntendossiers) is het eigenlijk niet aan mij om een mening te geven over de ontwikkelingen binnen de fysiotherapie. Toch ga ik zondigen, omdat ik me als insider zorgen maak over enkele ontwikkelingen binnen de fysiotherapie die de kwaliteit van een deel van onze zorg raken.